Tygielek do parzenia kawy 300ml "ISTANBUL"

12,50 zł (0,00 zł)
NOWOŚĆ!!!

Kolejne naczynie, które pozwoli nam przygotować wyjątkowo aromatyczną i mocną kawę. To bardzo prosty, wykonany ze stali nierdzewnej tygielek (rączka z tworzywa bakielitowego).

Pojemność: 300ml

Produkt przeznaczony jest do użytku na kuchenkach:
- gazowych
- elektrycznych
- z płytą ceramiczną


  • szt.
Pojemność 300ml
Materiał stal nierdzewna 
Wysokość 8,5cm
Szerokośc
Długość
7,5cm 
18cm

A jak przygotować "kawę po turecku"? 
Potrzebny będzie oczywiście polecany tygielek. Do niego wsypujemy drobno zmieloną kawę oraz dodajemy trochę cukru. Zalewamy to wszystko wodą i gotujemy.
Tutaj owe gotowanie wygląda trochę innaczj niż w tradycyjnych włoskich kawiarkach. Kawę w tygielku przyrządzać trzeba uważniej.
Gdy podczas gotowania pojawi się pianka, to zdejmujemy naczynie z palnika przed zawrzeniem. Po chwili czynność powtarzamy, znów podgrzewając kawę.
Dobra kawa powstaje średnio po trzykrotnym doprowadzeniu cieczy do powstania rosnącej pianki.
Gotową kawę nalewa się z tygielków do maleńkich filiżaneczek. Należy to robić bardzo delikatnie, aby zlać płyn, a nie fusy. Jest kilka szkół przyspieszających opadanie fusów na dno tygielka - dodanie na koniec kilku kropel zimnej wody lub zamieszanie w tygielku i odczekanie dłuższej chwili. Podobno też im więcej razy doprowadzano kawę do pianki, tym łatwiej potem fusy opadną na dno.