Gotowanie bez tłuszczu – jak to zrobić?

Jeśli jesteś na specjalnej diecie, dbasz o sylwetkę lub po prostu chcesz zrezygnować z tłuszczu w swoim codziennym menu, koniecznie zapoznaj się z poniższymi wskazówkami, aby przekonać się, że gotowanie bez tłuszczu może być smaczne, szybkie i wygodne!

gotowanie bez tłuszczu

Gotowanie bez tłuszczu – jakie ma zalety?

Polska kuchnia jest bardzo smaczna i różnorodna, niestety wiele dań, które możemy w niej znaleźć jest niezwykle tłustych. I tak jak sporadyczne ich spożywanie nikomu nie powinno zaszkodzić, tak regularne jedzenie w ten sposób może być przyczyną wielu chorób.

Regularnie spożywane wysokotłuszczowe i wysokokaloryczne posiłki negatywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Oprócz tak podstawowych rzeczy, jak zwiększenie ryzyka nadwagi czy niebezpiecznego podniesienia poziomu cholesterolu, prowadzić one mogą do zwiększenia prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę czy potęgują bóle brzucha.

Oprócz tego tłuste pokarmy mogą uszkodzić mikrobiom jelitowy, a to z kolei przyczynia się do rozregulowania całego układu trawiennego. Bardzo narażony na choroby staje się także układ krwionośny, w szczególności serce, a ryzyko udaru mózgu znacznie się zwiększa.

Gotowanie bez tłuszczu ma także wiele bardziej prozaicznych zalet – tłuszcz jest przyczyną powstawania najbardziej uciążliwych zabrudzeń w naszej kuchni. Jeśli pozbędziemy się go podczas gotowania, unikniemy też trudnych do usunięcia plam.

Ograniczenie tłuszczu w swojej codziennej diecie ma więc wiele zalet, nie oznacza to jednak konieczności całkowitej z niego rezygnacji. Ważne jest jednak zachowanie umiaru i duże zróżnicowanie spożywanych posiłków.

Pomyły na gotowanie bez tłuszczu

Gotowanie bez tłuszczu może być pyszne, aromatyczne i do tego zdrowe. Aby gotowanie dań było szybkie i wygodne, warto zaopatrzyć się w kilka kuchennych gadżetów, które znacznie ułatwią ich przygotowywanie.

Gotowanie na parze – posiłki bez tłuszczu

Jednym z najpopularniejszych sposobów na gotowanie bez tłuszczu jest gotowanie na parze. Do tego celu używać można albo wkładek z sitkiem do garnka, albo specjalnych parowników, w których wystarczy ustawić stoper i dań nie trzeba podczas gotowania pilnować.

W parowniku przygotowywać  można zarówno warzywa, ryby jak i mięso, a możliwość ich piętrowego ułożenia sprawia, że smak poszczególnych składników jeszcze bardziej się przenika, dzięki czemu posiłek będzie smaczniejszy. 

Ogromną zaletą gotowania na parze jest to, że warzywa nie tracą ani swojego naturalnego koloru ani smaku, są chrupiące i zachowują wszystkie witaminy i mikro- i makroelementy, dzięki czemu są znacznie zdrowsze niż te gotowane.

gotowanie bez tłuszczu

Smażenie bez tłuszczu na patelni

Jeśli uwielbiasz smak smażonych potraw i nie możesz się z nim rozstać, spróbuj ograniczyć ilość tłuszczu wykorzystywaną podczas smażenia. W tym celu najlepiej kupić patelnię z powłoką nieprzywierającą, dzięki której wystarczy minimalna ilość oleju lub masła, aby jedzenie nie przypaliło się i nie przykleiło do jej powierzchni.

Grillowanie na patelni też jest możliwe!

Świetnym zamiennikiem tradycyjnego smażenia jest smażenie na patelni do grillowania, ponieważ jej konstrukcja pozwoli Ci jeszcze bardziej ograniczyć kalorie. Tłuszcz, który wytapia się z mięsa czy ryby, gromadzi się w zagłębieniach i nie wchłania się z powrotem w potrawę, co znacznie ogranicza jego kaloryczność. Nie zapomnij jednak przed rozpoczęciem smażenia pokryć powierzchni patelni cienką warstwą oleju, lub masła klarowanego.

Takie grillowanie sprawia także, że potrawy nie tracą tak wielu swoich wartości odżywczych, jak w przypadku smażenia na zwykłej patelni, dzięki czemu są znacznie zdrowsze. 

Dużą zaletą patelni do grillowania jest ich uniwersalność. Można przygotować na nich każdy rodzaj produktów spożywczych, zarówno mięso, ryby, warzywa, sery czy owoce morza, dlatego warto zainwestować w patelnię dobrej jakości.

Duszenie – prosty sposób na gotowanie bez tłuszczu

Duszenie także jest bardzo popularnym pomysłem na gotowanie bez tłuszczu. Nie potrzebujesz do niego także żadnego specjalistycznego sprzętu, wystarcz spory garnek z pokrywką i odrobina wody.

Taka forma przygotowania posiłku wymaga najczęściej więcej czasu, ale duszone potrawy charakteryzują się głębią smaku, są wilgotne i rozpływające się w ustach, dlatego warto ją wypróbować. Podczas duszenia warzywa czy mięso nie tracą swoich naturalnych składników odżywczych, co jest kolejną zaletą tej metody.

Pieczenie – alternatywa dla smażenia

Pieczenie stanowi świetną alternatywę dla smażenia, ponieważ pozwala na przygotowanie bardzo podobnych w smaku potraw, ale jednocześnie jest to gotowanie bez tłuszczu.

Podczas pieczenia, w wyniku poddania potrawy działaniu wysokiej temperatury, wyparowuje z niej znaczna część wody, dlatego uważać trzeba, aby danie nie było suche i przez to twarde. Sposób ten nie wymaga jednak używania tłuszczu, co stanowi jego ogromną zaletą.

Inną przewagą pieczenia nad smażeniem jest to, że potrawy w piekarniku nie trzeba tak bardzo pilnować ani mieszać. Oczywiście sam proces jest znacznie dłuższy i pochłania więcej energii, jest więc także nieco bardziej kosztowny, ale tak przygotowane danie jest znacznie zdrowsze.

gotowanie bez tłuszczu

Pieczenie na parze – dobry pomysł na posiłek

Świetnym pomysłem na gotowanie bez tłuszczu jest także pieczenie dań na parze. Możliwe jest ono dzięki specjalnej funkcji piekarnika, którą posiada znaczna część nowych modeli.

Pieczenie na parze polega na automatycznym dodawaniu przez piekarnik pary wodnej, dzięki czemu danie, szczególnie mięso będzie bardzo soczyste, pełne aromatu i smaku, a jednocześnie z zewnątrz chrupiące.

Podczas zakupu takiego piekarnika warto jednak zwrócić uwagę, czy jest to piekarnik parowy, czy piekarnik z funkcją pary. Ten pierwszy oferuje możliwość gotowania dań na parze, a drugi tylko wykorzystuje parę podczas pieczenia. Pojęcia te często używane są zamiennie, dlatego warto dokładnie zapoznać się z opisem dołączonym przez producenta.

Jak zmniejszyć ilość tłuszczu w codziennej diecie?

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na rodzaj spożywanych przez nas posiłków. Na początek najlepiej zrezygnować z produktów wysokoprzetworzonych, takich jak batoniki, słodycze i przekąski. Nie są one oczywistym źródłem tłuszczu, zawierają go jednak bardzo dużo, a w dodatku nie są zdrowe.

Podczas zakupów zwracaj także uwagę na zawartość tłuszczu w wybieranych przez ciebie produktach i wybieraj te, które zawierają go najmniej (np. mleko 1,5% zamiast 3,2%, zrezygnuj z zagęszczonej śmietanki czy tłustego boczku).

Dowiedz się też, jak powinna wyglądać nowoczesna kuchnia 2024.