Ile gotować jajka? Dowiedz się, jak długo należy to robić, aby uzyskać pożądaną przez Ciebie konsystencję. Dzięki temu w łatwy sposób przygotujesz różnorodne dania wykorzystujące ten wszechstronny, kuchenny składnik.
Jajka – podstawa w każdej kuchni
Jajka są jednym z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni. Można je wykorzystać do przygotowania słodkich deserów, obiadów, kolacji, a także same w sobie mogą być pożywnym i smacznym posiłkiem.
Jajka zawierają dużo składników odżywczych, dlatego powinny być elementem zrównoważonej diety. Jajka zawierają duże ilości białka niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego w ich skład wchodzą także witaminy A, E, D i K oraz witaminy z grupy B, które dostarczają do organizmu takie składniki jak sód, wapń, potas, miedź, żelazo, cynk, selen, fosfor i magnez.
Jajka dzięki zawartym w sobie substancjom wpływają pozytywnie na wzrok i chronią nas przed negatywnymi skutkami działania promieniowania UVA i UVB. Dodatkowo są bardzo pożywne, dzięki czemu zapewniają energię na cały dzień, ale nie zawierają dużej ilości kalorii, dlatego bez obaw mogą spożywać je także osoby będące na diecie. Wtedy warto jednak zamienić wysokokaloryczny majonez na zdrowszy jogurt naturalny.
Powszechnie uważa się, że jajka przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, dlatego osoby, które mają jego podwyższony poziom, nie powinny ich nadużywać.
Jajka można przygotowywać na wiele różnych sposób, smażone, jako omlet, na miękko czy twardo. Każdy ma własne upodobania, a wskazówki ile gotować jajka, znajdziesz poniżej.
Ile gotować jajka – zacznij od wyboru odpowiednich
Zawsze najlepiej wybierać jajka ekologiczne, ponieważ są najzdrowsze, a kury, od których pochodzą, żyją w najlepszych warunkach. Opakowania z jajkami z chowu ekologicznego oznaczone są w sklepie numerem 0.
Zdrowe są także takie pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Tak hodowane zwierzęta mogą swobodnie wychodzić na świeże powietrze i cieszą się dużą przestrzenią, co korzystnie wpływa zarówno na ich stan zdrowia, ale też na jakość jajek. W sklepie oznaczone są numerem 1.
Postaraj się unikać jajek pochodzących z chowu klatkowego, który oznaczony jest numerem 3. Chów klatkowy uznawany jest za najbardziej przemysłowy i najmniej humanitarny, a pochodzące z niego jajka są najmniej zdrowe.
Ile gotować jajka? Ważne jest przygotowanie!
Przed ugotowaniem jajek sprawdź ich świeżość. Jest kilka sposobów, aby upewnić się, czy jajko nadaje się do spożycia, czy lepiej je wyrzucić.
Najprostszym sposobem sprawdzenia, czy jajko jest świeże, jest włożenie go do szklanki z zimną wodą. Jeśli jajko po kilku sekundach opadnie na jej dno, oznacza to, że jest ono świeże i bez obaw można je zjeść. Jeśli jajko ustawi się mniej więcej w połowie szklanki, oznacza to, że jest ono jeszcze zdatne do spożycia, ale trzeba zrobić to jak najszybciej. Jajko, które wypływa na powierzchnię wody, jest zdecydowanie zepsute i aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych, powinno się je wyrzucić.
Lepiej obeznane i osłuchane z kuchennymi tajnikami osoby mogą przyłożyć ucho do jajka, a następnie mocno nim wstrząsnąć, uważaj jednak żeby nie połamać skorupki. Jeśli usłyszysz bulgotanie, oznaczać to będzie, że jajko nie nadaje się już do spożycia.
Jeśli nie zamierzasz gotować jajek w skorupce, a chcesz upewnić się, czy są one świeże, możesz je rozbić do małej miseczki. Świeże jajko nie wydzielać będzie zapachu, a biało i żółtko będą od siebie rozdzielone. Jeśli wygląd i zapach jajka będzie inny, nie ryzykuj i wyrzuć je.
Pamiętaj jednak, aby nadmiernie nie marnować jedzenia i robić zakupy w sposób przemyślany, tak aby nie musieć wyrzucać produktów spożywczych.
Często zdarza się, że jajka podczas gotowania pękają. Aby tego uniknąć, możesz wyciągnąć je z lodówki minimum pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Dzięki temu różnica temperatur między jajkiem, a wodą, do której go włożysz nie będzie tak duża, co zapobiegnie pękaniu skorupki.
Jak gotować jajka?
Gotowanie jajek jest niezwykle proste.
- Uszykuj niewielki garnuszek i nalej do niego wodę w taki sposób, aby jajka były całkowicie przykryte. Nie powinny być ułożone na sobie, tylko leżeć obok siebie, bezpośrednio na dnie garnka. Dzięki temu wszystkie równomiernie się ugotują i nie popękają w trakcie gotowania.
- Włącz ogień pod garnkiem, w taki sposób, aby stale utrzymywać delikatne wrzenie. Gdy woda będzie gotować się zbyt mocno, skorupki jajek mogą popękać.
- Czas gotowania jajek odliczaj od momentu zagotowania się wody. Po jego upływie, za pomocą łyżki wyciągnij jajka z wody i przełóż do miseczki. Następnie zalej je zimną wodą, aby ostygły.
Ile gotować jajka? Jajka na miękko
Jajko ugotowane na miękko oznacza jajko z całkowicie ściętym białkiem, ale płynnym żółtkiem. Najlepiej jeść je w kieliszku do jajek lub bezpośrednio ze skorupki obranej do połowy, aby nie ubrudzić siebie, ani talerza.
Jajko na miękko można jeść z majonezem, ketchupem lub solą jako dodatek do śniadania. Idealnie smakować będzie też na świeżej kanapce z sałatą i pomidorem.
Ile gotować jajka na miękko? Czas gotowania jajek liczmy od momentu zagotowania się wody, w zależności od tego, jak bardzo lejące żółtko chcesz mieć, powinieneś gotować je od 3-5 minut. To, ile gotować jajko, dostosowane musi być też do jego wielkości – im mniejsze jajko, tym mniej czasu na ugotowanie go będzie potrzebne.
Ile gotować jajka? Jajka na twardo
Jajko ugotowane na twardo mają ścięte zarówno białko, jak i żółtko. Najwygodniej jeść je z kieliszka do jajek lub obranej do połowy skorupki, ale możesz także położyć je bezpośrednio na talerzu.
Jajka na twardo możesz jeść z majonezem, ketchupem lub solą, jako dodatek do posiłku, na kanapki lub jako składnik sałatki. Jajko na twardo możesz potraktować też jako przekąskę w ciągu dnia, ponieważ nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
To, ile należy gotować jajka na twardo, zależy od ich wielkości, im większe jajko, tym dłużej powinno się ono gotować. Od momentu zagotowania się wody w garnku, jajka powinny gotować się od 8 do 10 minut.
Ile gotować jajka? Podsumowanie
To, ile gotować jajka, zależy od ich wielkości i tego, czy chcemy ugotować jajka na miękko, czy na twardo.
Ile gotować jajka na miękko?
- małe jajko – ok. 3 minuty
- średnie jajko – ok. 4 minuty
- duże jajko – ok. 5 minut
Ile gotować jajko na twardo?
- małe jajko – ok. 8 minut
- średnie jajko – ok. 9 minut
- duże jajko – ok. 10 minut
Sprawdź też, jaki garnek do gotowania jaj wykorzystać.