Ile gotować ziemniaki? To zajmie mniej, niż 30 minut

Ile gotować ziemniaki? To jedno z najpopularniejszych warzyw, które przygotowuje się na obiad. Jak długo jednak należy je gotować, aby były idealnie miękkie? Poznaj tajniki gotowania ziemniaków i twórz wiele smacznych potraw!

ile gotować ziemniaki

Ziemniaki – podstawowy składnik polskich obiadów

Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych w Polsce. Można je przygotowywać na mnóstwo różnych sposobów, dzięki czemu smakują prawie każdemu i idealnie komponują się zarówno z daniami wykwintnymi, jak i tymi przygotowywanymi w pośpiechu.

Z powodu tak dużej popularności ziemniaków wydawałoby się, że umiejętność ich przygotowania posiada każdy, jednak wcale nie musi tak być. W zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć, dostosować do tego musimy czas, ile będziemy gotować ziemniaki.

Ile gotować ziemniaki? Przygotowanie do gotowania

Ugotowanie ziemniaków w wodzie jest najczęstszym sposobem ich podania. Zanim jednak włożymy ziemniaki do garnka, trzeba odpowiednio je przygotować.

Najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu są małe i młode ziemniaki. Nie musisz ich obierać, ponieważ skórka jest na tyle delikatna, że spokojnie można ją zjeść. Pamiętaj, tylko aby przed gotowaniem dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się ziemi i innych zanieczyszczeń.

Jeśli chcesz ugotować ziemniaki większe i starsze, przed włożeniem do garnka musisz obrać je ze skórki, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia. Kiedy obierzesz ziemniaki i usuniesz z nich wszystkie elementy nienadające się do spożycia, dokładnie spłucz je pod letnią wodą. Dzięki temu usuniesz resztki zanieczyszczeń i ziemi. Dopiero wówczas są gotowe do gotowania.

ile gotować ziemniaki

Ile gotować ziemniaki? Czas gotowania

Bardzo często zadawanym pytaniem dotyczącym tego ile gotować ziemniaki jest to, czy wkładać je do zimnej, czy już gotującej się wody. Oba rozwiązania są powszechnie praktykowane, jednak dzięki włożeniu ziemniaków od razu do wrzątku, unikniesz ryzyka utraty przez nie wielu składników odżywczych. Dodatkowo to ile gotować ziemniaki, zależy od temperatury wody, w której zaczniesz je gotować – wkładając je od razu do wody gorącej, znacznie skrócisz ten proces.

To ile gotować ziemniaki zależy od wielkości i rodzaju gotowanych warzyw. Ziemniaki przeciętnej wielkości nieprzekrojone na pół lub ćwiartki, gotować powinny się około 20 minut. Jeśli przygotowywane przez Ciebie ziemniaki są młode i mniejsze, wystarczy 10-15 minut. Pamiętaj jednak, że jest to czas orientacyjny, to ile gotować ziemniaki, zależy od ich wielkości i czas ten może się różnić. Jeśli nie będziesz pewien, czy ziemniaki są już gotowe możesz sprawdzić za pomocą widelca, czy są  wystarczająco miękkie.

To ile gotować ziemniaki zależne jest też od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Jeśli chcemy przygotować ziemniaki do puree, powinny być one znacznie bardziej miękkie niż te, które podajemy jako dodatek do dania głównego. W przypadku przygotowywania purée możesz gotować je nawet 25 minut.

Najdłużej gotuje się ziemniaki w mundurkach. Czas gotowania tego rodzaju ziemniaków to około pół godziny.

Pamiętaj, żeby podczas gotowania upewnić się, że wszystkie ziemniaki w garnku znajdują się pod wodą. Jeśli ziemniaki nie mieszczą się w naczyniu i nie posiadasz większego, pokrój je na połówki lub ćwiartki. Dzięki temu skrócisz czas gotowania i nie narazisz się na ryzyko, że część przygotowanych warzyw będzie surowa.

Jak przyśpieszyć proces gotowania ziemniaków?

Najlepszym sposobem na to, aby skrócić czas gotowania ziemniaków, jest przygotowanie ich w mikrofali. Nie wszyscy popierają tę metodę, jest ona jednak skuteczna, kiedy naprawdę nie mamy czasu czekać 20 minut na dogotowanie ziemniaków. Dzięki tej metodzie czas gotowania ziemniaków skrócić można z kilkudziesięciu do zaledwie 5 minut.

Aby ugotować ziemniaki w mikrofali, musisz obrać je ze skórki, a następnie pokroić w ćwiartki. Nakłuj przygotowane kawałki widelcem i włóż do mikrofali na około 3-5 minut, w zależności od tego, jak duże są Twoje ziemniaki. Nie zapomnij o tym, aby przed włożeniem warzyw do mikrofali dokładnie je umyć pod bieżącą wodą.

Jeśli nie posiadasz w swojej kuchni mikrofali, a musisz skrócić czas gotowania ziemniaków, są na to inne sposoby. Aby ziemniaki gotowały się szybciej możesz pokroić je w bardzo małe kostki. W czasie gdy obierasz i kroisz warzywa, zagotuj wodę, postaraj się jednak, aby było jej maksymalnie mało (ale tak, żeby ziemniaki były w niej całkowicie zanurzone podczas całego czasu gotowania).

ile gotować ziemniaki

Ziemniaki zapiekane w piekarniku – jak długo je przygotowywać?

Ziemniaki są warzywem tak uniwersalnym, że można przygotowywać je na mnóstwo różnych sposobów. Oprócz najbardziej tradycyjnych ziemniaków gotowanych w wodzie możemy przygotować je także w piekarniku, na przykład w postaci ulubionych przez dzieci frytek czy talarków.

W zależności od tego, w jaki sposób będziemy zapiekać ziemniaki, czas ich gotowania będzie inny. Ziemniaki w całości i w skórce powinny piec się około 30-40 minut w temperaturze 220°C. Aby zapiec frytki, wystarczy zwykle około 20 minut, jednak w zależności od własnych upodobań kulinarnych, czas ten możesz trochę wydłużyć. Jeśli chcesz przygotować talarki ziemniaczane, w zależności od tego, na jak grube plasterki są one pokrojone, powinno się piec je około 25-30 minut, jednak zanim wyciągniesz je z piekarnika i podasz na talerzu, upewnij się, że nie są surowe w środku.

Jak długo gotować ziemniaki na parze?

Coraz większą popularność zyskują ziemniaki gotowane na parze. Dzięki takiemu sposobowi ich przygotowania nie tracą cennych substancji odżywczych i bardzo trudno je rozgotować. Aby ugotować ziemniaki na parze, możesz użyć specjalnego parownika lub garnka z zawieszonym w środku sitku, ale zawieś je w taki sposób, aby nie dotykało wody.

Przed ugotowaniem obierz ziemniaki ze skórki i opłucz pod wodą. Jeśli chcesz, możesz delikatnie ponacinać ziemniaki, ale uważaj żeby całkowicie ich nie przeciąć. Dzięki temu para wniknie do wnętrza warzywa, a czas gotowania ziemniaków będzie znacznie krótszy.

W zależności od tego, jakiej wielkości są ziemniaki, powinny się one gotować na parze około 15-30 minut od chwili zagotowania się wody. W każdej chwili możesz sprawdzić ich twardość za pomocą widelca, ale podczas podnoszenia pokrywki garnka lub parownika, uważaj żeby nie oparzyć się wydobywającą się parą. Aby tego uniknąć, możesz założyć rękawice i podciągnąć rękawy, aby para nie miała bezpośredniego kontaktu z Twoją skórą.

Dowiedz się też, jak upiec pyszny chleb.