Jak gotować bób? Poznajcie zasady!

Jak gotować bób? To prawdziwy przysmak lata. Roślina ta wykorzystywana jest w wielu kulturach kulinarnych świata. Bób jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy, będąc źródłem wielu witamin i minerałów. Niestety sezon na niego przypada wyłącznie w porze letniej dlatego warto ten czas naprawdę dobrze wykorzystać. Sprawdźcie jak gotować bób i wprowadź cię go do swojego letniego menu już dziś

jak gotować bób

Bób – zielone ziarna mocy

Bób należy to jednej z najdłużej uprawianych roślin strączkowych. Przysmakiem był już w starożytności. W Egipcie uważano, że ziarna bobu pochodzą od zmarłych  i składano je w ofierze bogom. Dzisiaj bób wykorzystywany jest jako wspaniały dodatek do sałatek czy innych dań. Z powodzeniem można go również serwować w roli głównej jako sycącą przekąskę. Dowiedzcie się jak gotować bób, aby był najsmaczniejszy!

Jak gotować bób? Wybór bobu

Gotowanie bobu nie należy do szczególnie wymagających procesów kulinarnych. Bób jest wdzięczny i łatwy w obsłudze. Kluczem do sukcesu dobrze ugotowanego bobu są świeże ziarna. Jak je wybrać? Po czym poznać, że bób jest świeży?

Zanim kupicie bób dokładnie go obejrzyjcie. Dobre ziarna bobu powinny być gładkie i zielone. Nie powinny posiadać żółtych, ani brązowych plam, a także nie powinno na nich być widocznej pleśni! Postarajcie się wybierać bób, który nie jest przechowywany w foliowym woreczku. Jeśli jednak nie da się tego uniknąć należy go jak najszybciej opłukać w zimnej wodzie i przełożyć do szklanego pojemnika. Świeże nasiona mogą być przechowywane w lodówce maksymalnie do 4 dni.

Czy bób trzeba gotować?

Zastanawiacie się, czy bób musi być ugotowany przed spożyciem? Otóż nie! Świeże ziarna bobu można jeść bez obróbki termicznej. Należy jednak pamiętać, że taka wersja bobu może być dość ciężkostrawna. Są jednak sposoby na to, aby świeży bób nam nie zaszkodził. Wystarczy na moment wrzucić ziarna do posolonego wrzątku i je przez 3 minuty zblanszować!  Co ciekawe, im krócej gotowany jest bób, tym niższy jego indeks glikemiczny. Dlatego tak ważne, aby gotując bób pilnować czasu!

jak gotować bób

Jak gotować bób?

Bób najczęściej sprzedawany jest w ziarnach. Jeśli uda się Wam kupić go w formie strąków to pamiętajcie, aby przed gotowaniem wyjąć z nich ziarenka. Bób przed ugotowaniem należy wypłukać w zimnej wodzie. Sam proces gotowania bobu jest łatwy i nie wymaga szczególnego doświadczenia.

Gotowanie bobu krok po kroku

Bób można ugotować na kilka sposobów. Najbardziej popularna metoda gotowania bobu to tradycyjne przygotowanie go w wodzie z kilkoma dodatkami. Gotowi? Do dzieła!:

  1. Ziarna bobu dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą (najlepiej zrobić to wykorzystując sitko);
  2. Przepłukane ziarna świeżego bobu umieśćcie w garnku i zalejcie gorącą wodą;
  3. Dodajcie szczyptę soli;
  4. Gotujcie ok. 8 minut.

Czas gotowania bobu należy jednak dostosować do jakości samych ziaren. Młody i świeży bób będzie gotowy w kilka minut. Jeśli jednak ziarna bobu są duże i nieco starsze, warto czas nieco wydłużyć.

Jeśli przeszkadza Wam zapach gotującego się bobu, podczas gotowania dodajcie do wody odrobinę kminku lub kopru, które dodatkowo będą wspierać Wasze trawienie.

Gotowanie bobu na parze

Bób równie dobrze można ugotować na parze. To świetny sposób jeśli zależy Wam na zachowaniu jak największe ilości jego wartości odżywczej. Gotowanie bobu na parze może zająć nieco więcej czasu. Zanim ugotujecie bób pamiętajcie, aby go obficie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie umieśćcie go w naczyniu do gotowania na parze i gotujcie przez około 20-25 minut. Bób powinien być miękki, ale nie rozgotowany.

jak gotować bób

Pieczenie bobu

Gotowanie nie jest jedynym sposobem na obróbkę bobu. Z powodzeniem można go także usmażyć, bądź też upiec. Jak zrobić bób z piekarnika? Poznajcie przepis na wspaniałą, letnią przekąskę.

Zacznijcie od przepłukania ziaren i zblanszowania ich we wrzątku przez ok. 3 minuty. Następnie obierzcie ziarna ze skórki i rozłóżcie na wyłożonej papierem blaszce. Piekarnik nagrzejcie do temperatury 220°C. Wstawcie bób i pieczcie przez 15 minut. Po upływie tego czasu przełóżcie bób na drugą stronę i dajcie mu 5 dodatkowych minut. W tym czasie przygotujcie sos do bobu na bazie dobrej oliwy z oliwek, soli i tymianku. Na koniec wymieszajcie bób z sosem i dodajcie przeciśnięty przez wyciskacz ząbek czosnku! Gotowe!

Bób – sezonowy dodatek

Przygotowaliśmy dla Was ciekawe przepisy z bobem w roli głównej. Na początek pomysł na doskonałą, letnią sałatkę z bobem, które świetnie sprawdzi się jako lekki, a jednocześni sycący lunch lub wspaniały dodatek do grilla.

Letnia sałatka z bobem

Składniki:

  • 250 g bobu
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1 opakowanie sera typu feta
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano 

Wybierzcie młody i świeży bób. Ugotujcie zgodnie z instrukcją, a następnie obierzcie ze skórki i skroplcie świeżym sokiem z cytryny. Do misy dodajcie liście ulubionej sałaty, przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser typu feta. Dodajcie ugotowany wcześnej bób  oraz przekrojone na pół oliwki.

Oliwę wlejcie do salaterki. Dodajcie posiekaną w drobną kostkę cebulę, sól, pieprz i suszone oregano. Wymieszajcie. Sałatkę polejcie sosem i delikatnie wymieszajcie. Smacznego!

Pasta z bobu

Pasta bobu to doskonały dodatek do pieczywa. Do wykonania tego przepisu będziecie potrzebować 1/2 kg świeżego bobu.

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbeczek czosnku
  • 5 łyżek wody (zimnej)
  • kilka liści świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Młody bób po wypłukaniu ugotujcie przez ok. 8 minut. Następnie opłuczcie ugotowany bób w zimnej wodzie i  obierzcie go ze skórki. Umieśćcie go w naczyniu do blendowaniu. Dodajcie oliwę, sok z cytryny, ząbek czosnku, wodę, 5 listków mięty oraz sól i pieprz. Całość zblendujcie na jednolitą masę. Gotowe! Podajcie z bagietką lub ciemnym pieczywem.

Pamiętajcie, aby dobrze wykorzystać gorący sezon na bób! Nie bójcie się eksperymentować i potraktujcie go jako ciekawy składnik letnich dań!

Dowiedz się też, jak wyczyścić blat kuchenny.