Jak gotować jajka na miękko? To zajmie 3 minuty!

Jak gotować jajka na miękko? To jeden z ulubionych i bardziej popularnych sposobów na podanie tego produktu. Jego delikatna konsystencja sprawia, że jest to przysmak zarówno najmłodszych, jak i nieco starszych smakoszy. Kluczem do sukcesu perfekcyjnie ugotowanego jajka na miękko jest przede wszystkim dobranie odpowiedniego czasu gotowania. Jednak nie tylko to będzie ostatecznie decydować o tym czy uda Wam się przygotować idealnie ugotowane jajko. Poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą uzyskać oczekiwany rezultat i dowiedzcie się jak gotować jajko na miękko!

Jak gotować jajka na miękko

Jak gotować jajka na miękko? Postaw na świeżość

Warunkiem tego, aby jajko miało idealną konsystencję jest jego świeżość. Jak sprawdzić, czy jest dobre? Najprostsza i skuteczna metoda to wykąpać jajo w wodzie. Jeśli po chwili wypłynie ono na wierzch, skierowane pionowo w górę oznacza to, że jest stare. Świeże jajko powinno swobodnie opadać na dno!

Warto wybierać także jajka o jednolitym kształcie i w miarę gładkiej powierzchni. Gotując świeże jajko jest zdecydowanie większa gwarancja, że uda Wam się przygotować jego idealną konsystencję.

Jak przechowywać jajka?

Warto zwrócić uwagę na temperaturę jajek. Najdłużej świeżość zachowują jajka przechowywane w temperaturze od 2°C do 8°. Mogą być one dobre nawet do 5 tygodni.

Znacznie krócej świeże będą natomiast jajka, które przechowywane będą w temperaturze powyżej 20°C. Odpowiednie przechowywanie wpłynie więc także na konsystencje.

Warto jednak pamiętać, że jajka, które są wyciągnięte prosto z lodówki mogą być nierównomiernie ugotowane. Warto przed gotowaniem wyjąć jajka z lodówki i pozwolić im na osiągnięcie pokojowej temperatury. Jak gotować jajka na miękko? Bardzo ważny będzie też czas!

Jak gotować jajka na miękko

Jak gotować jajka na miękko? Czas jest ważny!

Kluczowy jest czas. To właśnie kontrola czasu gotowania jest najistotniejsza dla uzyska perfekcyjnej konsystencji, czyli lejącego, kremowego żółtka i odpowiednio ściętego białka. Jak zatem gotować jajko na miękko, aby osiągnąć sukces? Przede wszystkim warto pamiętać, aby dostosować czas gotowania do wielkości jajka. Duże jajka „L” , które osiągają wielkość 7 cm, będą gotować się nieco dłużej niż jajka w rozmiarze „S” (do 5 cm). I tak:

  • Małe jajka „S” – 3,5 minuty
  • Średnie jajka „M” – 4,5 minuty
  • Duże jajka „L” – 5,5 minuty

Jajka należy wkładać do gotującej się wody za pomocą łyżki cedzakowej. Uważajcie przy tym, żeby skorupka jajka nie pękła podczas wkładania go do naczynia.

W czym gotować jajko?

Dobierzcie odpowiednią wielkość garnka. Jajka powinny być swobodnie ułożone na dnie. Do gotowania mniejszej ilości jajek możecie wybrać rondelek. Jeśli chcecie gotować większą ilość jajek warto wybrać model o dużej średnicy dna.

Schładzanie jajek

Bardzo ważnym etapem gotowania jajek na miękko jest i schłodzenie. Jest to proces, którego zadaniem jest zatrzymanie gotowania jajka. Samo wyłączenie palnika czy nawet wyjęcie jajka z gotującej wody nie jest wystarczające. Dlatego po upływie wyznaczonego czasu jajka schłodźcie w zimnej wodzie. Następnie, nieco ostygnięte jajka podajcie na stół do zjedzenia. Możecie je zaserwować w rozmaity sposób!

Jak gotować jajka na miękko

Jak podać jajko na miękko?

Jajko na miękko doskonale sprawdzi się jako dodatek do śniadania. Możesz je zaserwować podane w specjalnym naczyniu na jajko. Może to być talerzyk ze specjalnym wyżłobieniem lub porcelanowy kieliszek. Warto pamiętać o podaniu dodatkowej miseczki na skorupki. Jajko można częściowo obrać, lub odciąć jego czubeczek za pomocą małego nożyka. Jajko można jeść bez żadnej przyprawy. Wiele osób jednak preferuje dodanie do niego odrobiny soli.

Do czego jajko na miękko?

Jajko na miękko jest wspaniałym dodatkiem. Świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem, ale można je również komponować z innymi składnikami. Polecamy Wam kanapkę z awokado i jajkiem na miękko.

Kromkę świeżego chleba posmarujcie dojrzałym awokado i doprawcie solą. Na wierzchu połóżcie pokrojone w plastry jajko na miękko. Delikatnie, kremowe żółtko będzie idealnie komponować się ze smakiem awokado. Taka forma śniadania idealnie sprawdzi się dla osób, które dbają o zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę.

Czy trzeba jeść jajka?

Poza szczególnymi przypadkami (np. alergia), jajka mogą stanowić bardzo ważny element zdrowej diety. Najnowsze badania pokazują, że śmiało można zjadać jedno jajko na dzień. Warto pamiętać, że są one źródłem wielu cennych składników: witamin A, B, D, E, K oraz kwasu foliowego, żelaza, miedzi, manganu czy luteiny, zeaksantyny i choliny. Ich dobroczynny wpływ na ludzki organizm jest nieoceniony.

Jajka wpływają na stan naszej skóry i włosów. Obecna w nich metionina wpływa na nasz koloryt i elastyczność. Regularne jedzenie jajek może też wpłynąć na poprawę pamięci oraz wzroku.  Wyniki jednego z badań pokazują, że spożywanie przez 5 tygodni 1 żółtka dziennie zwiększa poziom luteiny nawet do 50%!

Jajka w diecie

Jajka są jednym z podstawowych składników wielu diet. Pamiętajcie o tym, aby systematycznie je spożywać. Obecna w jajkach witamina D bierze udział w wielu ważnych procesach, jakie zachodzą w ludzkim organizmie, a także zapobiega wielu chorobom jak np. nowotworom.

Witamina D pozwala także na utrzymanie kości w odpowiednim stanie. Wspomaga ona wchłanianie wapnia i utrzymanie tego pierwiastka na odpowiednim poziomie.

Mamy nadzieje, że z naszym artykułem nauczycie się, jak gotować jajka na miękko, które będą zawsze wychodzić!

Dowiedz się też, jak upiec chleb.