Jak gotować makaron? To jeden z najbardziej wszechstronnych, a także popularnych produktów żywieniowych. Wytwarzany głównie na bazie wody i mąki, jest składnikiem dań kuchni całego świata. Gotowanie makaronu należy do jednej z podstawowych umiejętności kulinarnych. Składnik ten najbardziej kojarzony jest z Włochami, które wyspecjalizowały się w tworzeniu niesamowitych dań na jego bazie. Poznajcie czas gotowania różnych typów pasty i dowiedz się jak gotować makaron, aby był idealny!
Z czego jest makaron?
Zapewne każdy z nas chociaż raz w swoim życiu jadł makaron. Jest to składnik, który pojawia się jako dodatek do zup, dań, sałatek, a także jako główny element dania w wielu kulturach kulinarnych. Makaron wytwarzany jest z mąki i wody, czasami z dodatkiem jajek.
Według legend do Europy sprawdził go sam Marco Polo. Makaron powstaje na skutek suszenia specjalnie wyrobionego i uformowanego ciasta. Pasta, jak inaczej nazywa się makaron, może mieć różne rodzaje, które różnią się zarówno kształtem, wielkością jak i składem. Ze względu na dużą zawartość skrobi makaron jest jednym z głównych nośników węglowodanów w diecie.
Jakie są typy makaronów?
Dzięki swoim różnorodnym formom makaron jest składnikiem niezliczonej ilości dań. Poznajcie najbardziej popularne typy makaronu i dowiedzcie się, w jaki sposób je przygotowywać! Warto jednak pamiętać, że czasy gotowania mogą się nieznacznie różnić w zależności od zaleceń samego producenta.
Jak gotować makaron? Zależy od rodzaju
Przed Wami najbardziej popularne rodzaje makaronów. Dowiedzcie się ile czasu je gotować, aby osiągnęły idealną konsystencję!
Spaghetti
Tego makaronu nie trzeba nikomu przedstawiać. Należy do jednego z najbardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych rodzajów pasty. Długie i cienkie nitki doskonale komponują się z wszelkiego typu sosami na bazie pomidorów, oliwy z oliwek, a także owoców morza czy mięsa. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste. Średni czas gotowania suchego makaronu wynosi ok. 8-10 minut.
Makaron powinien być podawany al dente, co oznacza, że na zewnątrz jest miękki, a w środku twardy. Pamiętajcie również, aby nie łamać długich nitek. Jego forma umożliwia wygodne zawijanie go wokół widelca. Jak gotować spaghetti? Makaron należy wrzucić do gotującej, delikatnie słonej wody (sól powinno się dodać dopiero wtedy, gdy woda zaczyna wrzeć) i mieszać go podczas całego procesu, aby nitki się nie sklejały. Na koniec makaron należy odcedzić i podawać z wybranym sosem.
Jak gotować makaron penne?
To kolejny typu makaronu, który często spotykany jest na naszych stołach. Jego kształt to rurki o ostrych, ściętych końcach. Doskonale nadaje się do wszelkich kremowych sosów. Suchy makaron penne należy gotować 10-12 minut. Dokładny czas zależy od jego wielkości oraz składu, dlatego zawsze należy brać pod uwagę zalecenia producenta, które umieszczone są na opakowaniu pasty. Pamiętajcie, że świeży makaron gotuje się szybciej!
Tagliatelle
Makaron tagiattelle potocznie nazywany jest wstążkami, a to za sprawą swojego kształtu: jest długi, szeroki i płaski. Klasyczna pasta, która doskonale nadaje się do ciężkich sosów na bazie śmietany. Makaron należy wrzucić do gotującej się wody i dać mu ok. 5-6 minut na dojście. Podczas gotowania makaronu należy go co jakiś czas mieszać, aby jego długie nitki się nie skleiły. Makaron najlepiej podawać zaraz po ugotowaniu.
Tagliolini
To cieńsza wersja makaronu tagliatelle, która jest odpowiednikiem naszych tradycyjnych polskich „nitek”. Makaron ten doskonale nadaje się do rosołu. Czas gotowania tego makaronu wynosi 4 minuty i nie należy przekraczać tego czasu, aby z makaronu nie zrobiła się papka!
Nitki — makaron do rosołu
Nitki to makaron, który zagościł w tradycyjnej kuchni polskiej i stał się nieodłącznym dodatkiem do rosołu. To jajeczny makaron w kształcie krótkich nitek. Można go wykonać samodzielnie w domu lub kupić gotowy makaron suszony. Czas jego gotowania wynosi 3-5 minut. Warto zrezygnować z przelewania makaronu zimną wodą na koniec gotowania, bo wpływa to na wypłukanie z niego sporej ilości skrobi.
Orecchiette
To makaron, który tradycyjnie produkowany jest we włoskiej Apulii. Jego kształt przypomina małe muszelki lub uszka. Doskonale nadaje się jako dodatek do wielu dań. Charakterystyczne kieszonki wypełniają się sosem pozwalająć na niezwykłe doznania smakowe. Czas gotowania tej pasty wynosi ok. 10 minut. My polecamy Wam proste połączenie tego typu makaronu z tradycyjną włoską pancettą, serem ricotta i oliwą z oliwek!
Ravioli
Ravioli, czyli makaron nadziewany. Taki makaron jest daniem samym w sobie. Nadzienie makaronu może być wykonane na bazie mięsa, warzyw, serów, a czasami nawet ryb. Ravioli może przypomina nieco małe pierożki w kształcie małych kwadratów. Czas gotowania pasty ravioli wynosi 3-5 minut. Gdy makaron jest gotowy należy go odcedzić przez sito lub durszlak.
Jak gotować makaron ryżowy?
Makaron z azjatyckiej kuchni, który charakteryzuje się neutralnym smakiem i lekką konsystencją. Zanim ugotujecie makaron warto przepłukać go pod bieżącą wodą. Następnie należy wrzucić go do gotującej się wody i odczekać ok. 7 minut. Makaron ten doskonale nadaje się jako dodatek to dań kuchni wschodnich, ale z powodzeniem można go wykorzystać nawet to tradycyjnego rosołu. Podobnie jak w przypadku spaghetti, nitek makaronu ryżowego nie należy łamać, a spożywać je w całości.
Makarony alternatywne
Wybrane przez nas makarony to jedynie popularne przykłady typów pasty. Wraz z rozwojem i rozpowszechnieniem diety wegańskiej czy bezglutenowej pojawiły się takie rodzaje makaronów wykonane z alternatywnych dla pszenicy mąk. I tak na rynku znajdziecie makarony wykonane z mąki gryczanej, amarantusowej czy z soczewicy. Nawet jeśli nie jesteście wege to warto czasami wprowadzić je do codziennej diety zarówno dla korzyści zdrowotnych jak i odmiennych doznań smakowych!
Jaki makaron wybrać?
To, jaki makaron wybierzecie do danej potrawy zależy trochę od własnej inwencji twórczej. Warto jednak pamiętać, że długie makarony doskonale nadadzą się do delikatnych sosów na bazie oliwy, ziół czy drobno posiekanych warzyw. Krótkie pasty jak penne doskonale konweniować będą z nieco cięższymi sosami na bazie śmietany. Makaron ryżowy warto wprowadzać wszędzie tam, gdzie chcecie zasmakować kuchni azjatyckiej. Pamiętajcie jednak, że nie ma jednego patentu na pastę. Twórzcie własne wariacje, mieszajcie i próbujcie!
Dowiedz się też, ile gotować jajka.