Jak podać lody? Poznaj nasze propozycje

Upały w pełni, lato na półmetku, a sezon lodowy trwa. Kto z nas nie lubi lodów, czy to na patyku, w wafelku czy kubeczku. Coraz więcej osób robi także je samodzielnie w domu, ponieważ nierzadko są smaczniejsze i zdrowsze niż te kupne. Poza smakiem, warto zaskoczyć gości także sposobem ich podania, koniecznie więc przeczytaj te porady, jak podać lody, aby stały się one sensacją podczas towarzyskich spotkań!

jak podać lody

Jak podać lody w pucharku?

Naczynie, w którym podajemy lody nie powinno być przypadkowe, a najlepiej sprawdzą się do tego specjalne pucharki lodowe. Dzięki swojej budowie pozwalają one na wyeksponowanie poszczególnych gałek i dodatków, dzięki czemu całość wygląda bardzo elegancko.

W sklepach dostępne są różne rodzaje pucharków – szklane, porcelanowe, metalowe, plastikowe, na długich i krótkich nóżkach, dzięki czemu każdy znajdzie na pewno coś, co szczególnie przypadnie mu do gustu. Pamiętaj, aby serwując lody w pucharku zawsze podawać je razem z długą metalową łyżeczką lub, jeśli pucharek jest plastikowy lub papierowy, z inną koktajlową, dobrze do niego pasującą.

Pucharki są najlepszym rozwiązaniem, jeśli zastanawiamy się jak podać lody, ponieważ dzięki dużej czarce, bez problemu możemy ozdobić gałki dużą ilością bitej śmietany, owoców i posypki, a także wafelków czy rurek, bez obaw, że całość wysypie się na stół.

Dużą zaletą pucharków jest także ich uniwersalność, świetnie sprawdzą się nie tylko do podawania lodów, ale także innych deserów, takich jak musy, budynie, owoce itp.

Nie mam pucharków, co teraz?

Jeśli nie serwujesz lodów zbyt często i nie masz w swojej kuchni lodowych pucharków, nic się nie martw. Do tego celu posłużyć mogą także kieliszki do wina, małe miseczki lub bulionówki.

Jak podać lody w kieliszku?

Lody można serwować także w kieliszkach, warto jednak zachować wtedy szczególną ostrożność, ponieważ materiał, z  którego są wykonane może być bardzo delikatny i łatwo się tłuc, a zjedzenie lodów z kawałkami szkła może być bardzo niebezpieczne.

Do podania lodów najlepiej sprawdzą się kieliszki z szerokim wylewem, np. te do Martini, ale serwowane w nich porcje nie powinny być zbyt duże. To rozwiązanie idealnie sprawdzi się szczególnie na różnych eleganckich ogrodowych przyjęciach.

Stylowym dopełnieniem lodów podanych w kieliszku będzie ozdobienie ich małym czerwonym owocem, takim jak malina lub wiśnia. Lody możesz polać też sosem, który kolorystycznie pasować będzie do gałki lodów. Jeśli przyjęcie ma mieć charakter humorystyczny, do kieliszka możesz włożyć małą parasolkę lub palemkę.

Kieliszki wykonane z wysokiej jakości szkła, w których podasz lody, znajdziesz np. w sklepie internetowym marki Gerlach: https://gerlach.pl/kieliszki.

jak podać lody

Jak podać lody na talerzu?

Lody nie muszą stanowić osobnego deseru, świetnie sprawdzą się także jako dodatek do ciast, szczególnie ciepłej szarlotki czy brownie. W takim wypadku lody zaserwować można na ładnym talerzyku.

Podając lody na talerzyku zwróć jednak uwagę, aby nie był on zupełnie płaski, ponieważ szczególnie w ciepłe dni lub w kontakcie z gorącym ciastem, bardzo szybko się rozpuszczą i mogą spłynąć z talerzyka, co spowoduje niepotrzebny bałagan, ale też nie będzie wyglądało specjalnie elegancko.

Lody na talerzu możesz podać także osobno, bez ciasta, a to da Ci ogromne pole do popisu, ponieważ będziesz mieć dużo miejsca na przeróżne dodatki, takie jak owoce, jadalne kwiaty, wafelki. Możesz narysować ciekawe wzory za pomocą polewy.

Lody podane w takiej formie mogą się prezentować naprawdę bardzo okazale, a eleganckim dopełnieniem całości powinna być długa koktajlowa łyżka, dopasowana do reszty zastawy.

Jak podać lody na wafelku?

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego jak podanie lodów w wafelku, ale tutaj także wykazać się możesz odrobiną finezji.

Zaletą podawania lodów w wafelku jest to, że sam wafelek stanowi smaczną przekąskę, a dzięki temu unikamy nagromadzenia dużej ilości naczyń, które następnie będzie trzeba myć. Ta opcja jest szczególnie użyteczna, jeśli lodami częstujemy dzieci – nie ma ryzyka, że zbiją naczynie, a podczas jedzenia nie muszą siedzieć przy stole, tylko wziąć deser do ręki i biec, bawić się dalej.

W sklepach są różne dostępne kształty i smaki wafelków – zarówno kubeczki, jak i rożki, te o typowym brązowym kolorze, ale także czerwone, zielone czy niebieskie. Jeśli jednak zdecydujemy się na te kolorowe, warto sprawdzić ich skład i zobaczyć, jaki rodzaj barwnika został do nich dodany i wybrać te najbardziej naturalne. Pyszne wafelki możesz przygotować także samodzielnie w domu!

Jak udekorować lody?

Nieodłącznym elementem eleganckiego podania lodów jest oczywiście naczynie, w którym je serwujemy, ale także dodatki, którymi je ozdobimy i sposób, w jaki będzie to wykonane.

To, jakie dodatki do dekoracji lodów wybierzesz, zależy tylko od Ciebie, a ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia, pamiętaj jednak aby nie przesadzić z ich ilością, tak aby nie zdominowały smakiem lodów, które powinny stanowić podstawę deseru.

Najlepszymi lodowymi dodatkami są świeże i orzeźwiające owoce, które pokrojone w kostkę lub podane w całości dodadzą deserowi koloru i wyrazistości. Najlepiej nadawać się będą do tego świeże maliny, poziomki, wiśnie, truskawki, ale także np. kiwi, brzoskwinie, czy arbuz.

Jako polewa świetnie sprawdzą się sosy o wyrazistym i kontrastującym z lodami smaku. Możesz przygotować je samodzielnie we własnej kuchni lub kupić gotowe. Największą popularnością cieszą czekoladowe, truskawkowe i karmelowe, dlatego najlepiej zdecydować się właśnie na te smaki.

Nie gorzej od owoców nasz talerz ożywią także zielone listki mięty lub melisy, które mają wyrazisty i orzeźwiający smak. Do tego celu nadadzą się także jadalne kwiaty, które zawsze wyglądają delikatnie i estetycznie. Pamiętaj jednak, aby przed włożeniem listków do deseru dokładnie je umyć.

Zwieńczeniem ozdób, którymi udekorowaliśmy nasz deser może być bita śmietana i posypki. Możesz wybrać albo wielokolorowe słodkie kuleczki, ale dobrym pomysłem jest zastąpienie ich zdrowszą wersją. Świetnie nadadzą się do tego na przykład wiórki kokosowe, orzechy, czy ziarenka chia.

To już wszystkie porady, jak podać lody żeby wyglądały pysznie, ale też zdrowo i aby stały się bohaterami każdego Twojego przyjęcia. Smacznego!

Dowiedz się również, jak wyczyścić porcelanę.