Jak ugotować bataty?

Pochodzące z Ameryki Środkowej bataty często nazywane są słodkimi ziemniakami. Ich delikatny smak i ciekawa barwa sprawiają, że coraz częściej goszczą na naszych talerzach. Jednak jak ugotować bataty? Z jakimi dodatkami najlepiej się komponują? Lepiej spożywać je gotowane, czy może pieczone? Wszystkiego dowiesz się w tym artykule!

Jak ugotować bataty?

Dlaczego warto jeść bataty?

Bataty, kiedyś uważane za towar ekskluzywny, często można było spotkać na dworach królewskich. Zachwycały nie tylko oryginalnością smaku, ale także nietypowym  kształtem i kolorem. Warto je jednak spożywać także ze względu na ich korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Bataty są doskonałym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy A. Dodatkowo wspierają walkę z otyłością, obniżając poziom cukru we krwi. Warto je spożywać także ze względu na zbawienny wpływ na układ trawienny – dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę jelit i dostarczają dużą ilość błonnika do organizmu.

Jak ugotować bataty i gdzie je kupić?

Bataty są dostępne w sklepach praktycznie przez cały rok, jednak najlepszy dla nich sezon przypada na okres od marca do października. Chcąc kupić bataty, oprócz do supermarketów warto zajrzeć do sklepów ze zdrową żywnością lub do lokalnych warzywniaków. Sprzedawane tam produkty są wysokiej jakości, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość, co przy warzywach jest szczególnie ważne.

Jak ugotować bataty – przygotowanie

Zanim zaczniesz gotować bataty, musisz je odpowiednio przygotować. Przed przyrządzeniem koniecznie sprawdź ich świeżość, zwracając uwagę na ich skórkę – powinna być gładka i bez pęknięć. Jeśli planujesz obiady z wyprzedzeniem, pamiętaj, że w przypadku batatów przechowywanie w lodówce nie będzie najlepszym pomysłem. Odpowiednią temperaturą dla batatów jest bowiem ta jedynie nieco niższa od temperatury pokojowej.

Przed rozpoczęciem gotowania dokładnie obierz, umyj i osusz bataty. Ich skórka jest co prawda jadalna, jednak cechuje się twardością i szorstkością, dlatego nie każdemu przypadnie do gustu.

Jak ugotować bataty?

Jak ugotować bataty w garnku?

Bataty coraz częściej goszczą w naszych kuchniach, stanowiąc doskonałą alternatywę dla ziemniaków. Jednak jak ugotować bataty? Można to zrobić na dwa sposoby:

  1. Pierwsza metoda to gotowanie batatów w całości. Wcześniej możesz je obrać, jednak nie jest to konieczne, ponieważ po ugotowaniu skórka zmięknie i wtedy zejdzie z łatwością sama. Zanim wrzucisz warzywa do wrzącej wody, dodaj do garnka trochę soli. A ile czasu gotować bataty? Optymalny czas to 20 minut, ale pamiętaj, aby podczas gotowania całe bulwy zanurzyć w wodzie.
  2. Druga metoda to gotowanie pokrojonych batatów. Ta opcja z pewnością skróci czas przygotowania, ponieważ małe kawałki szybciej zmiękną. Przed gotowaniem również dodaj do wody trochę soli, a następnie gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut.

Jeśli chodzi o to, jak ugotować bataty, istotny jest również wybór właściwego garnka. Jaki zatem garnek wybrać? Przede wszystkim kieruj się jakością. Wybieraj garnki, które są wykonane ze stali nierdzewnej i posiadają dopasowaną przykrywkę, która szczelnie zamknie naczynie, niwelując przedostawanie się wody z cennymi składnikami na zewnątrz.

Właściwym wyborem spełniającym te wymagania będzie linia garnków SIMPLE marki Gerlach, idealnie nadająca się do codziennych przygotowań posiłków, w tym do gotowania batatów. Garnki SIMPLE posiadają trójwarstwowe dno z aluminiowym, grubym dyskiem, umożliwiającym równomierne rozprowadzanie ciepła, co skraca czas gotowania i zaoszczędza energię. Takie garnki znajdziesz na przykład w sklepie Gerlach: https://gerlach.pl/garnki.

Jak ugotować bataty na parze?

Jak ugotować bataty na parze? Ta metoda jest to niezwykle prosta, a do tego pozwoli na zachowania cennych składników odżywczych. Koniecznie spróbuj!

A więc jak ugotować bataty na parze? Najpierw obierz, umyj i pokrój bataty na małe kawałki, a następnie umieść je na sitku lub w parowarze. Jeśli wybierasz opcję z sitkiem, potrzebować będziesz również odpowiedniego garnka. Najpierw nalej do niego wodę i sól, a sitko nałóż na jego górę. Następnie pod przykrywką gotuj około 20 minut.

Opcja z parowarem jest nieco łatwiejsza. Wystarczy nalać wodę do dolnego pojemnika, a bataty wsadzić do górnego. Przykryć przykrywką i ustawić czas gotowania na 20 minut. I voilà!

Jak ugotować bataty?

Jak ugotować bataty? Opcja alternatywna

Gdy już wiesz, jak ugotować bataty, możesz spróbować także opcji alternatywnych. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie rodzinnego posiłku będzie przygotowanie smażonych lub grillowanych batatów. Obie opcje świetnie smakują, a do tego mogą być zdrowym dodatkiem do prawie każdej potrawy!

Smażenie batatów będzie doskonałym pomysłem dla fanów tradycyjnych placków ziemniaczanych. Ziemniaki zamień na bataty, a stworzysz niebanalne, ciekawie smakujące danie. Aby placki wyszły chrupiące, do startych na tarce batatów dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Następnie smaż uformowane placki na patelni przez około 10 minut, aż staną się złociste.

Grillowanie batatów to świetna opcja dla wielbicieli prostych rozwiązań. Wystarczy pokroić bataty w plastry lub kostki, dodać oliwy i przypraw, a następnie grillować na ruszcie przez około 10 minut. Bataty z pewnością wyjdą miękkie i smaczne!

Z czym podawać bataty?

To, jak ugotować bataty, nie stanowi już dla Ciebie problemu, jednak nie wiesz, z czym je podawać? Skorzystaj z poniższych propozycji!

Bataty są niezwykle wszechstronnym warzywem, pasującym zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Warto je zawsze dokładnie przyprawić, dzięki czemu wzmocnimy ich aromat. Przyprawami idealnie komponującymi się z batatami są między innymi czosnek, chili, rozmaryn i papryka słodka.

Bataty będą idealnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Szczególnie dobrze komponują się z kurczakiem i wołowiną. Mogą stanowić też ciekawy dodatek do ryb, urozmaicając danie kolorem i nieoczywistym smakiem.

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie małej przekąski na lunch ze znajomymi, frytki z batatów będą świetną opcją! Możesz podawać je z dodatkiem ciekawych sosów, np. sosu miętowego lub ostrego sosu chili. Twoi goście na pewno będą miło zaskoczeni!

Bataty są na tyle uniwersalne, że możesz dowolnie eksperymentować z nimi w kuchni. Sprawdzą się do wielu dań i z różnymi dodatkami. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

Dowiedz się też, jak upiec chleb.