Jak ugotować brokuły? Mogą być one pysznym, pożywnym i dodającym kolorów na talerzu dodatkiem do każdego posiłku. Aby jednak wydobyć z nich to, co najcenniejsze, trzeba odpowiednio je przygotować. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak ugotować brokuły, aby zachwycały Ciebie i Twoich gości.
Dlaczego warto gotować brokuły?
Brokuły są źródłem wielu substancji odżywczych działających korzystnie na nasze zdrowie. Są źródłem dużej ilości witaminy A, B, C i K, które opóźniają proces starzenia się, odpowiadają za prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, pozytywnie wpływają na proces widzenia i przeciwdziałają nowotworom.
Brokuły zawierają także błonnik wspomagający trawienie oraz antyoksydanty, które zapobiegają namnażaniu się w organizmie wolnych rodników. Dodatkowo brokuły są źródłem wapnia i potasu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Jak ugotować brokuły? Przygotowanie
Brokuły są warzywem dostępnym w sklepie przez cały rok, dzięki czemu przygotowywać je można zarówno w odsłonie letniej i zimowej. Występują w sklepie w różnej formie, najczęściej są to różnej wielkości drzewka lub zamrożone różyczki.
Zanim zaczniesz gotować brokuły, musisz odpowiednio je przygotować. Na początek usuń liście okalające nóżkę i różyczki. Podstawą jest dokładne umycie brokułów pod letnią, bieżącą wodą, tak aby usunąć wszystkie znajdujące się na nich zanieczyszczenia. Następnie obetnij różyczki, tak aby przy każdej została bardzo krótka nóżka i usuń wszystkie części, które nie wyglądają apetycznie.
Nie wyrzucaj nóżki, idealnie nadaje się ona do zjedzenia, nawet na surowo, dzięki czemu może być idealną przekąską w ciągu dnia. Jeśli nie lubisz surowych warzyw, możesz pokroić ją w kostkę i ugotować w garnuszku z dodatkiem odrobiny masła i przypraw.
Jak ugotować brokuły w wodzie?
Aby ugotować brokuły w wodzie, potrzebować będziesz sporego garnka (tak, aby zmieścił się w nim cały brokuł wraz z wodą) i około jednej łyżeczki soli. Jeśli gotujesz dużą porcję warzywa, oczywiście będziesz musiał dodać jej trochę więcej. Niektórzy zamiast soli dodają łyżeczkę cukru lub soku z cytryny, bądź łączą i jedno, i drugie, co dodaje warzywu oryginalniejszego smaku.
Aby ugotować brokuły, zagotuj wodę w garnku i dodaj wybrany, wyżej wspomniany, składnik. Jeśli chcesz, żeby brokuły ugotowane były al dente, nie trzymaj ich we wrzątku dłużej niż 3-4 minuty. Dzięki temu nie stracą ani koloru, ani chrupkości.
Jeśli preferujesz warzywa bardziej miękkie, możesz gotować brokuły dłużej, a ich twardość sprawdzaj widelcem. Pamiętaj jednak, że podczas długiego gotowania, warzywa tracą część swoich wartości odżywczych, a brokuły dodatkowo zmieniają kolor na znacznie jaśniejszy.
Ugotowane brokuły odlej na sitku i pozwól im odparować.
Jak ugotować brokuły na parze?
Przygotowanie brokułów do gotowania na parze jest identyczne, jak wtedy gdy gotujemy je w wodzie. Do gotowania potrzebować będziesz sporego garnka, w którym zawiesisz specjalny koszyczek lub zwykłe sitko do gotowania warzyw, lub pyz. Do garnka wlej wodę, ale tak, aby nie dotykała ona koszyczka, a następnie ją zagotuj. Gdy woda będzie się gotować, ułóż różyczki w koszyczku i pod przykryciem gotuj je około 5 minut.
Dzięki gotowaniu brokułów na parze nie stracą one wartości odżywczych, koloru ani naturalnej chrupkości. Po ugotowaniu możesz posypać brokuły przyprawami, tak aby nadać im wyrazistszego smaku.
Jeśli posiadasz w domu specjalne urządzenie do gotowania na parze, także możesz je wykorzystać do ugotowania brokułów.
Jak ugotować brokuły mrożone?
W sklepie znaleźć można, oprócz świeżych warzyw, także te mrożone. Ich zaletą jest to, że są one już gotowe do gotowania, nie musimy więc ich ani myć, ani dodatkowo obrabiać, co znacznie przyspiesza proces przyrządzania posiłku.
Na większości opakowań znajdziesz dokładną informację o tym, w jaki sposób ugotować mrożone brokuły. Jeśli jednak wyrzucisz opakowanie, zanim zapoznasz się z treścią przepisu, tutaj znajdziesz wskazówki co zrobić z tak przygotowanymi brokułami.
Aby ugotować mrożone brokuły, zagotuj wodę w średniej wielkości garnku (tak aby zmieściły się do niego różyczki i woda) i delikatnie posól. Także w tym przypadku sól możesz zamienić na cukier lub sok z cytryny, jeśli takie połączenie smakowe bardziej Tobie odpowiada. Następnie wsyp brokuły do gotującej się wody, i gotuj je przez około 4-5 minut od momentu ponownego jej zagotowania.
Przed odcedzeniem brokułów, widelcem możesz się upewnić, czy są one już odpowiednio miękkie. Pamiętaj jednak, aby nie gotować ich zbyt długo, ponieważ mogą wtedy stracić znaczą część składników odżywczych i ich kolor zmieni się z zielonego na żółtawy, przez co nie będą wyglądały już tak apetycznie.
Jeśli masz wybór między brokułami świeżymi, a tymi zamrożonymi, postaraj się wybierać te świeże. Mimo że, ich przygotowanie zajmuje więcej czasu, nie tracą tylu cennych składników odżywczych, co te zamrożone.
Jak podać brokuły po ugotowaniu?
Brokuły są warzywem bardzo uniwersalnym, będą idealne zarówno jako dodatek do dania głównego, mogą być pyszną i zdrową przekąską lub stanowić podstawę wykwintnej kolacji. Poniżej zobacz kilka propozycji podania brokułów.
Zupa krem z brokułów będzie wspaniałym rozwiązaniem na chłodne zimowe i jesienne wieczory. Aby podkręcić jej smak, możesz dodać odrobinę czosnku i pikantnej papryczki, dzięki czemu zachwyci Cię smakiem, ale też doskonale rozgrzeje.
Jeśli nie lubisz w kuchni eksperymentów, możesz przygotować błyskawiczny makaron z łososiem lub kurczakiem i brokułami. Jego delikatny śmietanowy smak spodoba się zarówno starszym jak i młodszym, ale aby danie było jeszcze smaczniejsze, dodaj świeże przyprawy i odrobinę czosnku.
Dla wszystkich lubiących lekkie i dietetyczne dania idealnym rozwiązaniem będzie sałatka brokułowa. Do jej przygotowania wystarczy, oprócz brokułów, ser feta, garść prażonych pestek dyni i słonecznika, trochę marchewki i rukoli oraz dowolny sos do polania całości. Jest to rozwiązanie idealne na imprezę i spokojne spotkanie przy lampce wina czy filiżance herbaty.
Dowiedz się również, jak gotować jajka na miękko.