Jak wyczyścić kuchenkę gazową? 5 porad

Jak wyczyścić kuchenkę gazową? To bezustannie jednym z najbardziej popularnych urządzeń do gotowania. Jest prosta w użytkowaniu, niezawodna i stosunkowo tania. Jednak każdy, kto choć raz na niej gotował wie, że  czyszczenie kuchenki gazowej może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Poznajcie sposoby na to, jak wyczyścić kuchenkę gazową i cieszcie się perfekcyjnie czystą kuchnią na co dzień!

Jak wyczyścić kuchenkę gazową

Jak skutecznie wyczyścić kuchenkę gazową?

Czysta kuchenka gazowa to nie tylko estetyka i higiena, ale także bezpieczeństwo i wydajność. Ślady po wykipiałym mleku, wylany sos czy plamy z  tłuszczu mogą nieść prawdziwie spustoszenie na powierzchni kuchenki. Sprawdźcie jak pozbyć się uporczywych zabrudzeń i  dowiedzcie się jak dbać o kuchenkę gazową na co dzień.

Czyszczenie kuchenki krok po kroku

Niezależnie od tego, z której techniki skorzystacie, pamiętajcie, że czyszczenie kuchenki gazowej warto robić zawsze mając na uwadze poniższe informacje:

1. Wyłączcie urządzenie – aby bezpiecznie przystąpić do czyszczenia kuchenki gazowej, urządzenie musi być wyłączone od zasilania.

2. Poczekajcie, aż palniki ostygną – nie zabierajcie się za mycie bezpośrednio po gotowaniu, odczekajcie chwile, aby palniki kuchenki gazowej były schłodzone.

3.  Zdejmijcie ruszt –  żeliwny ruszt, na którym stawia się naczynia należy usunąć  przed  czyszczeniem powierzchni kuchenki gazowej. Nim zajmiemy się odrębnie!

4. Używajcie delikatnych gąbek – pamiętajcie, że powierzchnia kuchenek gazowych jest delikatna, nie należy używać szczotek ani szorstkich gąbek, które mogą ją zarysować.

5. Dbajcie o regularne czyszczenie – systematyczne usuwanie resztek i zacieków pozwoli zachować kuchenkę w dużo lepszym stanie.

5 sprawdzonych sposobów na czystą kuchenkę gazową

Poniżej przedstawiamy 5 skutecznych metod na to jak wyczyścić kuchenkę gazową. Możecie wybrać jedną z nich lub stosować je zamiennie, dostosowując do stanu kuchenki.

Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Sodą oczyszczoną!

Czyszczenie kuchenki gazowej za pomocą sody to doskonały domowy sposób na usunięcie wszelkich zabrudzeń. Opakowanie sody oczyszczonej wsypcie do miski i zalejcie wodą w temperaturze pokojowej, aby powstała gęsta pasta. Następnie stosując się do kroków przedstawionych powyżej przygotujcie kuchenkę do mycia. Zacznijcie od czyszczenia palników i samej powierzchni kuchenki. Na gąbeczkę nabierzcie pasty z sody i kolistymi ruchami dokładnie zacznijcie myć kuchenkę. Miejsca szczególnie zabrudzone można pozostawić pokryte pastą na chwilę dłużej (ok. 5 minut). Na koniec zwilżoną szmatką dokładnie przetrzyjcie palniki i płytę kuchenki oraz  osuszcie wszystko  za pomocą papierowego ręcznika lub bawełnianej ściereczki.

Następnie zajmijcie się rusztem. Wykorzystajcie szorstką stronę gąbki i dokładnie za pomocą pasty ścierajcie brud i nalot. Jeśli są w nim trudno dostępne miejsca możecie wykorzystać do tego starą szczoteczkę do zębów. Na koniec spłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie i zamontujcie na czystą płytę kuchenki.

Uwaga: jeśli na kuchence zostaną smugi po czyszczeniu pastą wykonaną z sody oczyszczonej, możecie wypolerować ją roztworem wody i octu w proporcji 1:1.

Woda z octem do czyszczenia kuchenki

Jednym z bardziej naturalnych  patentów na czystą kuchenkę gazową jest wykorzystanie wspomnianej już wody z octem. Roztwór, przygotowany w proporcji 1:1, poradzi sobie świetnie zarówno z tłuszczem jak i innymi zabrudzeniami. Do mycia najlepiej użyć spryskiwacza. Gotową mieszanką spryskajcie zaschnięty brud znajdujący się na powierzchni kuchenki oraz palników i odczekajcie parę minut. W tym czasie ruszt namoczcie w tym samym roztworze w większym naczyniu (np. misce). Po upływie czasu za pomocą gąbeczki doczyśćcie powierzchnię kuchenki, osuszcie, a ruszt przepłuczcie w letniej wodzie i zamontujcie na kuchence.

Wyczyść kuchenkę płynem do naczyń

Kuchenkę gazową można wyczyścić także w bardzo szybki i dokładny sposób najzwyklejszym płynem do mycia naczyń. Trzymajcie się kroków czyszczenia kuchenki i za pomocą zwilżonej gąbeczki z dodatkiem delikatnego płynu dokładnie umyjcie zarówno palniki, powierzchnię kuchenki jak i ruszt. Nadmiar piany usuńcie wilgotną ściereczką. Pamiętajcie jednak, aby używać naprawdę słabych detergentów. Zbyt mocne środki czy płyny do mycia naczyń z dodatkami, mogą doprowadzić do zarysowania kuchenki. Jak wyczyścić kuchenkę gazową inaczej?

Użyj folii aluminiowej do czyszczenia kuchenki

Doskonałym sposobem na czyszczenie rozmaitych powierzchni w kuchni jest użycie folii aluminiowej. Metoda ta nie jest skomplikowana, a zazwyczaj folię każdy ma w kuchni pod ręką, więc nie wymaga ona zbyt wielkiego przygotowania. Zacznijcie od stworzenie kilku kulek wykonanych z folii, które zastąpią podczas czyszczenia gąbkę. Do samego mycia świetnie sprawdzi się pasta z sody lub płyn do mycia naczyń. Po usunięciu rusztu wyczyścić palniki i kuchenkę pocierając zaschnięte plamy. To samo zróbcie z rusztem. Folia aluminiowa poradzi sobie nawet ze starymi śladami tłuszczu czy przypalonymi resztkami jedzenia.

Uwaga: metoda jest jednak dość inwazyjna i może spowodować powstanie rys na czyszczonych powierzchniach. Dlatego, zanim ją wybierzecie  sprawdźcie, jak Wasza kuchenka gazowa zareaguje poprzez wyczyszczenie małego fragmentu. Jeśli pojawi się na nim jakaś rysa, wybierzcie inną, delikatniejszą metodę czyszczenia.

Używaj ekologicznych preparatów

Możecie także postawić na gotowe produkty do czyszczenia kuchenek gazowych.  Większość naturalnych i ekologicznych środków stworzona jest na bazie octu lub sody oraz kwasów (np. kwasku cytrynowego). Każdy producent podaje swoją instrukcję użycia preparatu. W większości przypadków należy spryskać każdy z elementów kuchenki i pozostawić preparat na kilkanaście minut, a następnie zmyć za pomocą wody i osuszyć ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Pamiętacie przy tym, że tłuszcz i tłuste plamy nie lubią ciepłej wody, warto więc właśnie  jej użyć do doczyszczenia opornych zabrudzeń.

Czyszczenie palników kuchenki gazowej

Pamiętajcie, żeby zawsze dokładnie oczyszczać nie tylko powierzchnię między palnikami, ale również same palniki i  wspomniany już ruszt. Kuchenkę najlepiej czyścić minimum 3 razy w tygodniu. Regularna pielęgnacja pozwoli na to, aby nie tworzyły się oporne plamy i zacieki.

Świeże zabrudzenia są znacznie łatwiejsze do usunięcia. Jeśli palniki są bardzo zabrudzone możecie je wyjąć i podobnie jak ruszt zanurzyć w roztworze octu (tym razem przygotujcie nieco bardziej skondensowany wariant i postawcie na promocje octu i wody 2:1) i następnie za pomocą szczoteczki dokładnie usunąć plamy. Na koniec osuszcie palniki za pomocą ściereczki lub papierowego ręcznika i odstawcie na swoje miejsce. Dlaczego należy czyścić palniki kuchenki? Ma to wpływ na utrzymanie ich mocy. Nierówny płomień, który powstaje w skutek zatkania palników przez brud i osad powoduje, że gotowanie zajmuje znacznie więcej czasu.

Zadbajcie o każdy szczegół swojej kuchni i cieszcie się zdrowym, bezpiecznym i komfortowym gotowaniem na co dzień. Pamiętajcie, że źle utrzymana kochanka gazowa, która nie jest odpowiednio czyszczona i pielęgnowana, jest nie tylko mało estetyczna ale także mniej trwała.

Sprawdź też, jak przygotować tofu.