Jak wyczyścić przypalony garnek? Nieodzownym elementem procesu gotowania jest sprzątanie, czyszczenie i pielęgnacja kuchennych naczyń. Jest to ważne i ze względu na smak przygotowywanych dań, jak i zdrowie, a także estetykę. A podczas gotowania wydarzyć się może mnóstwo rzeczy! Nawet najbardziej doświadczonym kucharzom i miłośnikom gotowania zdarza się przypalić garnek. Poznaj sprawdzone przepisy na to jak wyczyścić przypalony garnek.

Przypalone = niezdrowe
Czasami nawet chwila nieuwagi może doprowadzić do powstania przypalenia. Nieprzyjemny zapach, zepsuty smak… i zagrożenie dla zdrowia! A ponadto solidna gimnastyka po wszystkim, aby garnek przywrócić do stanu używalności. Dlatego tak ważne, aby podczas gotowania mieć na uwadze to, co dzieje się w naczyniu i kontrolować cały proces.
Czy da się uratować przypalony garnek?
Przypalony garnek to bardzo popularny problem każdego kucharza. Zdarza się, że przypalenie jest tak mocne, że garnek nie nadaje się do użytku. Zanim jednak zdecydujesz się wyrzucić naczynie polecamy wypróbować nasze metody na przypalone naczynia. Sprawdź jak wyczyścić przypalony garnek.
Jak wyczyścić przypalony garnek?
Mycie naczynia warto zacząć od najprostszej metody. Jest to ciepła woda z dodatkiem delikatnego detergentu np. płynu do mycia naczyń. Delikatnie zabrudzenia, resztki i świeże przypalenia powinny zejść po wpływem przetarcia miękką stroną gąbki lub delikatnym czyścikiem kuchennym. Jeśli to nie wystarczy, sprawdź inne metody na to, jak wyczyścić przypalony garnek.

Namoczenie garnka
Jeśli dno garnka jest naprawdę mocno zabrudzone warto namoczyć naczynie w gorącej wodzie. Zalej dno garnka wodą i dodaj kroplę płynu do mycia nauczyć. Odczekaj, aż do całkowitego ostygnięcia wody. Następnie za pomocą miękkiej strony gąbki spróbuj usunąć resztki. Sposób na rozmiękczenie osadu bywa bardzo skuteczny!
Jak wyczyścić garnek naturalnymi sposobami?
Czyszcząc garnek z przypalenia możecie skorzystać ze specjalnymi chemicznych substancji. Jednak mogą być one dość inwazyjne i negatywnie wpłynąć na trwałość samego naczynia. Z pomocą przychodzą naturalne sposoby. Przygotowaliśmy proste i naturalne triki na czysty garnek!
Czyszczenie garnka sodą oczyszczoną
W przypadku trudniejszych do usunięcia zabrudzeń na ratunek przychodzi tradycyjna soda. Substancję tę zawsze warto mieć w kuchni pod ręką. Metoda ta doskonale sprawdzi się zarówno w przypadku naczyń ze stali nierdzewnej, ceramiki, żeliwa czy emalii. Wystarczy na dno garnka wsypać kilka łyżek proszku (sody) i zalać ciepłą wodą. Pozostaw na kilkanaście minut, a następnie usuń zabrudzenie gąbką. Gotowe!

Pasta z sody oczyszczonej
Innym sposobem na wykorzystanie sody do czyszczenia jest stworzenie specjalnej domowej pasty czyszczącej. Aby ja stworzyć, należy wymieszać 3 łyżki sody z taką ilością wody, aby powstał rodzaj papki. Pastą należy pokryć dno naczynia, a następnie pozostawić na kilka godzin. Na koniec za pomocą gąbki lub delikatnej szczotki możesz usunąć zabrudzenia.
Gorąca kąpiel sodowa
Jeżeli czyszczenie na zimno nie pomoże spróbuj skorzystać z gorącej kąpieli sodowej. W garnku z wodą rozpuść 3 łyżki sody, miksturę zagotuj i pozostaw gotującą przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odczekaj, aż garnek nieco ostygnie, a następnie zmyj resztki. Metoda ta świetnie sprawdza się w przypadku zeschniętych i starych przypaleń.
Czyszczenie garnka octem
Kolejną niezastąpioną substancją czyszczącą w kuchni jest ocet. Wystarczy wykonać roztwór w proporcji 2 miarki wody na 1 octu i namoczyć w nim naczynie przez minimum 8 godzin. Ważne, że metody tej nie należy stosować w przypadku garnków emaliowanych! Ocet może doprowadzić do zmatowienia ich powierzchni.
Woda, ocet i soda
Tercet doskonały. Mieszanka wody, octu i sody poradzi sobie z każdym przypaleniem. Do garnka należy wlać ocet i wodę w proporcji 2:1 i zagotować. Następnie dodać 3 małe łyżeczki sody oczyszczonej. Odczekaj kwadrans i umyj garnek tradycyjnym płynem do mycia naczyń.
Czyszczenie garnka za pomocą kwasku cytrynowego
Kolejny naturalny sposób na przypalony garnek to wykorzystanie kwasku cytrynowego. Upora się on nawet z oporną spalenizną, a dodatkowo nabłyszczy naczynia. Kwasek cytrynowy najczęściej można zakupić w malutkich opakowaniach. Wsyp jego zwartość na dno garnka, zalej gorącą wodą, zagotuj i pozostaw to ostudzenia. Na koniec usuń za pomocą gąbeczki wszelkie zabrudzenia i pozostałe resztki.

Czyszczenie garnka ryżem
Zaskoczony? To naprawdę doskonały i skuteczny trik na przypalony garnek. Dno zabrudzonego garnka zasyp ziarnami ryżu, dodaj wody i zagotuj pilnując, aby ziarna nie przywarły do garnka. Po upływie 20 minut ryż należy wyrzucić, a garnek za pomocą gąbki doczyścić. Metoda ta świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku garnków ze stali jak i emaliowanych czy aluminiowych.
Czym czyścić garnek?
Pamiętaj, aby garnek czyścić delikatną gąbką lub szmatką. Szczotki i inne twarde akcesoria mogą doprowadzić do powstania zarysowań. Istnieją również alternatywne metody czyszczenia garnków. Jeżeli proponowane przez nas naturalne sposoby zawiodą i garnek nadal pozostaje brudny możesz skorzystać z nieco mniej ekologicznej metody… i wykorzystać napój, który znajdziesz praktycznie w każdym sklepie. O czym mowa? O napojach typu Cola, która działa niczym kwasowy środek czyszczący.
Jak wyczyścić garnek napojem typu cola?
W przypadku garnków wykonanych ze stali nierdzewnej doskonale sprawdzić się może… napój typu cola. Ten popularny rodzaj napojów jest naprawdę skuteczny. Do garnka z przypaleniem należy wlać napój tak, aby obficie pokrył cale dno i delikatnie podgrzewać przez ok. 15 minut. Przez cały czas płyn należy mieszać. Na koniec wylej napój, pozostaw naczynie do ostygnięcia i umyj wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Czyszczenie garnków i innych naczyń z przypalenia jest ważne i koniecznie. Przypalenia wpływają na trwałość samych naczyń, a także bezpieczeństwo i zdrowie.
Dowiedz się też, jak gotować jajka na miękko.