Jak zrobić lody w domu? Porady na lody na medal

Lato w pełni, więc sezon lodowy można uznać za w pełni otwarty. Kto z nas nie lubi lodów – sorbetów, śmietankowych czy czekoladowych? Możliwości jest bez liku, ale czy próbowaliście kiedyś zrobić lody samemu w domu? Jest to bardzo proste i może być świetną wakacyjną rozrywką dla Ciebie i Twoich bliskich, dlatego koniecznie zapoznaj się z kilkoma wskazówkami jak zrobić lody w domu, aby były zdrowe i przepyszne!

Jak zrobić lody w domu

Lody domowe zdrowsze niż te kupne?

Po co zastanawiać się jak zrobić lody w domu, skoro możemy kupić ich niezliczone rodzaje w sklepie? Przede wszystkim dlatego, że są znacznie zdrowsze, mamy gwarancję, że zrobione będą z najwyższej jakości produktów, a w składzie nie będą zawierały zbędnych konserwantów, wzmacniaczy smaku i chemicznych dodatków.

Zrobienie domowych lodów nie zawsze będzie tańsze i szybsze niż kupienie gotowych produktów w sklepie, ale z pewnością daje to więcej satysfakcji, pozwala na kulinarne eksperymenty i jest świetną okazją, żeby od najwcześniejszych lat pokazywać najmłodszym członkom rodziny, że gotowanie może być świetną zabawą.

Jak zrobić lody w domu, żeby były miękkie i puszyste?

Największym wyzwaniem podczas robienia domowych lodów jest to, że mogą one zbyt mocno zamarznąć, a wtedy zamiast śmietanki czy truskawki czuć będziemy tylko smak zlodowaciałej kostki wody. Aby tego uniknąć, możesz do lodowej masy dodać odrobinę mocnego alkoholu, np. wódki, likieru czy adwokata, który sprawi, że lody będą puszyste i miękkie.

Pamiętaj jednak aby nie przesadzić z ilością dodanego trunku, ponieważ jeśli dodasz go za dużo, zdominuje on smak lodów i całkowicie go zmieni. Takie lody nie będą się wtedy z pewnością nadawały dla dzieci, ale wielu dorosłym także nie zasmakują.

Jeśli nie chcesz dodawać do swoich lodów alkoholu, nie musisz tego robić, ponieważ jest jeszcze jeden trik, który zapewni im puszystość i lekkość, wymaga on jednak odrobinę więcej zaangażowania z Twojej strony.

Aby lody były puszyste, włóż przygotowaną masę do zamrażarki na około pół godziny, następnie ja wyjmij i dokładnie zblenduj i ponownie włóż do zamrażarki na około pół godziny. Najlepszy efekt uzyskasz kiedy całą procedurę powtórzysz 5-6 razy, ponieważ każde blendowanie powoduje, że lody się napowietrzają, a to pozwala na uzyskanie ich gładkiej i jednolitej konsystencji.

Jeśli nie masz czasu, aby co pół godziny mieszać swoje lody i nie chcesz dodawać do nich alkoholu, nic straconego! Podobną funkcję jak mocne trunki posiada także cukier, który spowalnia zamarzanie, dzięki czemu nie tworzą się zbite kryształki lodu. Im drobniejsze ziarenka cukru dodasz, tym bardziej jednolita i aksamitna konsystencja lodów powstanie.

Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić z ilością cukru, ponieważ nie jest on specjalnie zdrowy. Spowoduje także zmianę smaku lodów, które kiedy będą za słodkie, nie będą smaczne, a po zjedzeniu za dużej ich ilości może rozboleć Cię brzuch.

Świeże produkty – lepszy smak

Nie od dziś wiadomo, że wybieranie świeżych i lokalnych produktów jest gwarantem tworzenia wysokiej jakości potraw – dokładnie tak samo jest z lodami!

Jak zrobić lody w domu, aby były zdrowe i pyszne? Lato to czas kiedy pod ręką mamy soczyste owoce i warto właśnie z nich skorzystać. Najlepiej wybrać te, które kupić można na targu od rolnika, zamiast w supermarkecie, ponieważ zwykle są smaczniejsze i pochodzą z lokalnych upraw.

Dodatkowo pamiętaj, aby do zrobienia lodów wykorzystywać tylko owoce w pełni dojrzałe i nienadpsute, ponieważ w przeciwnym wypadku mogą one Ci zaszkodzić, ale także jeśli owoce są kwaśne lub gorzkawe, zepsują smak naszych lodów.

Jeśli nie wiesz, jak zrobić lody z domu z owoców, pamiętaj, że są dwa sposoby ich przygotowania, a dzięki każdemu z nich osiągniesz inny efekt smakowy. Jeśli preferujesz konsystencję sorbetu, zblenduj świeże owoce, a następnie dodaj je do masy lodowej. Struktura owoców będzie dobrze wyczuwalna, a całość nie będzie tak aksamitna.

Jeśli sorbet nie jest tym do czego dążysz, jest także drugi, odrobinę bardziej czasochłonny sposób przygotowania owocowych lodów. Najpierw pokrój owoce w kostki i włóż do zamrażarki. Kiedy się zamrożą, zblenduj je dokładnie i przelej do masy lodowej. Dzięki temu ich konsystencja będzie znacznie bardziej kremowa i jednolita, ale aby osiągnąć ten efekt, potrzebować będziesz dobrego blendera o dużej mocy.

Jak zrobić lody w domu

Kremowa konsystencja bez chemicznych dodatków

Powyżej pisałam jak zrobić lody w domu o aksamitnej konsystencji z wykorzystaniem cukru lub alkoholu, jeśli jednak żadne z tych rozwiązań Cię nie przekonuje, koniecznie wypróbuj ten sposób!

Aksamitną konsystencję uzyskać możesz także dzięki dodaniu do masy lodowej miękkiego awokado lub banana, które dzięki lekko maślanej strukturze, pozytywnie wpłyną na strukturę lodów.

Owoce te, jeśli nie dodasz za dużo banana, nie wpłyną znacznie na smak lodów, szczególnie awokado, które samo w sobie jest bardzo mdłe i mało wyraźne, a sprawią, że w deserze znajdować się będzie odrobinę więcej witamin.

Zdrowe, ale pyszne?

Jak zrobić lody w domu, aby były atrakcyjne nie tylko smakowo, ale też wizualnie? Jeśli chcesz żeby Twoje lody miały ciekawe kolory, a nie tylko nudną śmietankową barwę, nie dodawaj sztucznych barwników, a zastąp je tymi naturalnymi, np. sokiem z buraka.

Jeśli jesteś miłośnikiem słodyczy, spróbuj zastąpić cukier naturalnymi składnikami, takimi jak miód, stewia czy syrop klonowy. Gwarantują one ten sam efekt, ale są zdrowsze, zawierają więcej wartościowych składników odżywczych, a Twoje lody mogą zyskać dzięki nim ciekawą dodatkową nutkę smaku.

Domowe lody dla wegan?

Jeśli nie jesz produktów odzwierzęcych lub nie tolerujesz laktozy i zastanawiasz się jak zrobić lody w domu dla Ciebie, to nic prostszego! Wystarczy, że zastąpisz krowie mleko lub zwykłą śmietankę mlekiem roślinnym – sojowym, migdałowym, kokosowym czy owsianym. Dobrym zamiennikiem tych produktów będą także jogurty przeznaczone dla wegan.

Pamiętaj jednak, że mleka roślinne są znacznie mniej neutralne w smaku niż mleko krowie, dlatego w taki sposób dobierz dodatki, aby dobrze się z nimi komponowały. Jest to szczególnie istotne w przypadku mleka lub jogurtu kokosowego, którego smak jest bardzo intensywny i dominuje nad innymi aromatami.

To już wszystkie porady dotyczące tego, jak zrobić lody w domu, aby były pyszne i zdrowe, smacznego!

Dowiedz się również, jak podać lody