Każdy lubi naleśniki – na słodko, słono lub na ostro – możliwości jest niezwykle dużo, ale smak zawsze pozostaje ten sam – pyszny i budzący dobre wspomnienia. Żeby przygotowywanie posiłku było jednak przyjemniejsze i szybsze, warto posiadać do tego odpowiedni sprzęt, a poniżej dowiesz się, jaka patelnia do naleśników na indukcję będzie najlepsza!

Dlaczego na kuchenkę indukcyjną potrzebna jest specjalna patelnia?
Kuchenki indukcyjne mają bardzo wiele zalet i dlatego są coraz częściej wybierane, szczególnie w nowym budownictwie. Jednak ze względu na specyficzny sposób ich działania, do gotowania na nich potrzebne są specjalne patelnie i garnki.
Kuchenki indukcyjne nie podgrzewają posiłków z wykorzystaniem ognia, tak jak te tradycyjne, ale wykorzystują energię pola magnetycznego. Z tego powodu naczynia do gotowania muszą wyposażone być w specjalne dno ferromagnetyczne, które umożliwia bezpośrednie przekazywanie ciepła z palnika do garnka.
Informacja, czy dany garnek lub patelnia nadawać się będą do użytku na kuchence indukcyjnej znajdować się powinna zawsze na opakowaniu i przedstawiona będzie za pomocą symbolu zwojnicy.
Patelnia do naleśników – na co zwrócić uwagę na początek?
Jeśli nie wiesz, jaka patelnia do naleśników na indukcję będzie najlepsza, warto najpierw dowiedzieć się jakie cechy powinna posiadać każda uniwersalna naleśnikowa patelnia.
Podstawowym problemem przy wyborze patelni jest dobór odpowiedniego jej rozmiaru. Patelnia do naleśników nie powinna być za duża, aby było można łatwo nią manewrować i przewracać placki, ale też nie powinna być szczególnie mała, ponieważ będzie to niepraktyczne. W zależności od Twoich preferencji najlepsza będzie patelnia o średnicy od 20 do 30 centymetrów.
Tradycyjne naleśniki są okrągłe i taki też kształt najczęściej mają patelnie. Nie jest tak jednak zawsze, czasami spotkać się można także z patelniami kwadratowymi, a placki o tym kształcie możemy złożyć w kopertę, typową na przykład dla francuskich crepes. O tym, jaka patelnia do naleśników na indukcję będzie lepsza dla Ciebie, musisz zdecydować samodzielnie.
Jakie zalety ma patelnia do naleśników?
To, czy warto kupić specjalną patelnię do naleśników zależy przede wszystkim od tego, jak często przygotowywać będziesz to danie. Patelnia taka może być świetnym gadżetem, ale jest stosunkowo mało uniwersalna, dlatego nie stanowi najważniejszego elementu kuchennego wyposażenia.
Największą zaletą i przewagą patelni do naleśników nad zwykłymi patelniami są jej niskie ścianki, dzięki którym bez problemu podważyć można placek, a następnie przewrócić go na drugą stronę.
Dzięki niskim ściankom patelnia do naleśników jest prawie płaska, zajmuje więc bardzo niewiele miejsca w szafkach. Bez problemu mieści się także w większości zmywarek, ponieważ jest wielkości dużego talerza, co jest szczególnie istotne w przypadku małych kuchni.
Rodzaje patelni do naleśników
Wiele kuchennych akcesoriów do gotowania pokrytych jest specjalnymi powłokami, które sprawiają, że potrawy nie przywierają do ich powierzchni. Często ich rodzaj ma decydujący wpływ na to, jaka patelnia do naleśników na indukcję będzie najlepiej sprawdzała się w Twojej kuchni.

Patelnia z powłoką ceramiczną
Zaletą powłoki ceramicznej jest to, że jest bezpieczna dla zdrowia i nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością i łatwo utrzymać ją w czystości. Dodatkowo jest odporna na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur.
Podczas smażenia naleśniki nie przypalają się ani nie przywierają do powierzchni patelni, więc podczas przewracania ich nie ma ryzyka, że się rozerwą, co jest chyba największą zmorą kucharza. Dodatkowo powłoka ta umożliwia smażenie z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu, co jest ogromną zaletą dla wszystkich, którzy chcą go ograniczyć. Takie patelnie znajdziesz na przykład w sklepie marki Gerlach: https://gerlach.pl/patelnie-do-nalesnikow.
Patelnia z powłoką tytanową
Tym, co charakteryzuje powłokę tytanową jest jej szczególna, większa niż w przypadku innych materiałów, odporność na uszkodzenia, dlatego bardzo trudno jest ją np. porysować. Nie oznacza to, że powinno się wykorzystywać do gotowania na niej metalowe przedmioty, ale jeśli się zdarzy, nie spowoduje to ogromnych szkód.
Zaletą powłoki tytanowej jest także to, że bardzo dobrze przewodzi ciepło, nie wpływa na smak dania, można na niej smażyć z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu, a naleśniki nie przypalają się tak łatwo.
Niestety za wszystkie te zalety, trzeba najczęściej zapłacić znacznie więcej niż gdybyśmy wybrali patelnię wykonaną z innego materiału, w przypadku tytanu mamy jednak gwarancję jego długowieczności.
Patelnia z powłoką teflonową
Podejmując decyzję, jaka patelnia do naleśników na indukcję najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni, nie musimy zawsze sięgać po produkty z najwyższej półki cenowej. Warto zwrócić uwagę na patelnie posiadające powłokę teflonową, które są tańsze, ale posiadają wiele niewątpliwych zalet.
Przede wszystkim są nimi możliwość smażenia z użyciem bardzo niewielkiej ilości tłuszczu, łatwość w utrzymaniu w czystości i nieduża waga. Powłoka teflonowa nie wymaga specjalnej impregnacji, ale nie jest odporna na zarysowania, bezwzględnie unikaj więc używania podczas gotowania twardych i metalowych łyżek.

Rodzaje rączek patelni
O tym, jaka patelnia do naleśników na indukcję będzie dobra, świadczy nie tylko jej rozmiar czy rodzaj powłoki, ale także sposób wykonania rączki. Często jest to element, na który nie zwracamy uwagi podczas wyboru, ale jest on równie istotny jak wszystkie pozostałe.
Rączka patelni powinna pozwalać nam na swobodne nią manewrowanie, dlatego nie może się nagrzewać, mieć zbyt małego, ani zbyt dużego obwodu, ponieważ niewygodnie będzie się ją wtedy trzymać.
Najczęściej spotykane są rączki metalowe i drewniane. Te pierwsze są bardzo odporne na uszkodzenia, można je bez problemu myć w zmywarce i najczęściej są odpowiednio wyprofilowane, dzięki czemu są poręczne. Niestety bardzo często się one nagrzewają, warto więc zwrócić uwagę, czy producent nie zawarł takiej informacji na opakowaniu. Aby się nie poparzyć, używać trzeba rękawicy kuchennej lub specjalnych nakładek, jest to jednak znacznie miej wygodne rozwiązanie. Na rynku można znaleźć również patelnie z rączkami wykonanymi z tworzyw sztucznych.
To już wszystko, co powinieneś wiedzieć o patelniach do naleśników, ale pamiętaj, żeby podczas zastanawiania się, jaka patelnia do naleśników na indukcję będzie najlepsza dla Ciebie, kierować się przede wszystkim własnymi preferencjami i oczekiwaniami, a wtedy na pewno będziesz zadowolony z dokonanego wyboru!
Dowiedz się też, jak ugotować bataty.