Jaki garnek do gotowania jajek wykorzystać?

Jaki garnek do gotowania jajek wybrać? To w końcu całkiem często wykonywana czynność. Jajka powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie, a niektóre badania wskazują, że spożywanie jednego jajka dzień ma dobry wpływ na ludzki organizm. Warto zatem wiedzieć, jaki garnek do gotowania jajek wykorzystać, aby przygotować je najskuteczniej!

jaki garnek do gotowania jajek

Jaki garnek do gotowania jajek wybrać?

Aby wybrać odpowiedni garnek, warto zwrócić uwagę na kilka czynników. Na runku jest mnóstwo rozmaitych naczyń do gotowania, które wykonane są z najróżniejszych materiałów. Wybierając garnek do jajek warto wziąć pod uwagę przede wszystkim uniwersalną wielkość naczynia. Wiele bowiem zależy od tego ile sztuk w jednym momencie planujecie gotować. Jeśli poszukujecie garnka, który pozwoli przygotować jajka dla całej rodziny to wybierzecie inne naczynie, niż szykując jajka wyłącznie dla samych siebie. W takiej sytuacji w zupełności wystarczy mały rondel.

Na co więc dokładnie zwrócić uwagę, próbując znaleźć odpowiedź na pytanie, jaki garnek do gotowania jajek będzie najlepszy?

Jaki garnek do gotowania jajek? Wielkość naczynia

Przede wszystkim dobrym rozwiązaniem jest postawienie na zestaw garnków, który umożliwi nam idealne dobranie wielkości naczynia do danych potrzeb. W takiej sytuacji bez problemu optymalnie przygotujecie zarówno 1 jajko jak i 10. Większość zestawów posiada bowiem rondel lub mały garnek, a także naczynia o szerokim dnie. W przypadku gotowania jajek istotne jest to, aby jajka podczas gotowania mogły swobodnie leżeć na dnie. Pozwoli to na osiągnięcie idealnej konsystencji jajek.

jaki garnek do gotowania jajek

Materiał wykonania

Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na materiał. Jest on kluczowy w przypadku każdego naczynia do gotowania. Kiepskiej jakości naczynia mogą być nie tylko krótkotrwałe, ale również niebezpieczne dla zdrowia. Niezależnie od tego, jaki garnek wybierzecie zadbajcie o to, aby posiadał on odpowiednie atesty. Najważniejszym z nich jest atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny).

Stalowe garnki do gotowania jajek

Garnki wykonane ze stali nierdzewnej są jednym z popularniejszych wyborów w kuchni. Doskonale sprawdzą się w różnych sytuacjach. Stalowe garnki są trwałe, odporne i bezpieczne dla zdrowia. Wybierając garnek do gotowania jajek warto zwrócić uwagę na grubość dna oraz wygodne i komfortowe uchwyty, które pozwolą w łatwy sposób na koniec gotowania odlać gorącą wodę. Warto również zwrócić uwagę, na jaki tym kuchenki dany garnek się nadaje. Nie wszystkie stalowe garnki bowiem są kompatybilne z płytą indukcyjną.

Nowoczesne garnki ze stali nierdzewnej mają często wbudowany specjalny dysk aluminiowy, który sprawia, że z naczyń można korzystać na indukcji.

Garnki z powłoką do jajek

Do gotowania jajek z powodzeniem można wykorzystać także garnki z powłoką. Choć w przypadku jajek ryzyko przypalenia lub przywierania jest bliskie zeru, to wysokiej jakości powłoki wpłynąć mogą także na równomierne rozprowadzenie ciepła co daje lepszy efekt podczas gotowania.

Wybierajcie garnki z powłoką, która jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Garnki do jajek nie powinny zawierać szkodliwych substancji.

jaki garnek do gotowania jajek

Garnek aluminiowy do gotowania jajek

Choć garnki aluminiowe nie cieszą się dobrą sławą, a to za sprawą tego, że aluminium może przedostawać się do jedzenia, istnieją specjalnie skonstruowane naczynia, które do tego nie dopuszczają. Przykładem mogą być garnki aluminiowe z powłoką ceramiczną. Doskonale sprawdzą się one także do gotowania jajek. Przygotujesz w nich zarówno jajka na miękko jak i na twardo. Dodatkowo powłoki ceramiczne często są wyjątkowo estetyczne, co jest dodatkowym walorem tych naczyń.

Zdrowe i bezpieczne garnki

Niezależnie od tego co gotujemy, warto stawiać na naczynia w pełni bezpieczne dla zdrowia. Choć wydaje się, że skorupka jajka jest szczelna to i ona może wchłonąć rozmaite substancje. Posiada ona bowiem liczne pory, które zapewniają jej wymianę gazową z otoczeniem. Dlatego nawet do gotowania jajek warto wybierać tylko te naczynia, które nie reagują z przygotowaną żywnością, ani nie wpływa na nie wysoka temperatura podczas gotowania.

Jajowar czy naczynie do gotowania jajek

Oprócz tradycyjnych garnków, do gotowania jajek można wykorzystać również specjalne urządzenia. Jajowary to małe naczynia, które pozwalają na przygotowanie jajek o różnej konsystencji. Większość z nich działa w podobny sposób. Większość jest elektryczna, dlatego nie wymaga korzystania z kuchenki.

Aby ugotować jajka w jajowarze, należy je nakłuć i umieścić w specjalnych koszyczkach. Następnie należy wlać odpowiednią ilość wody, która dostosowana jest do oczekiwanej konsystencji. Oznacza to, że aby ugotować jajka na miękko, wody należy użyć nieco mniej niż w przypadku jajek na twardo.

Jajowar czy tradycyjny garnek do jajek

Jak w przypadku każdych zakupów wszystko zależy. Zależy od naszych potrzeb, możliwości, a także stylu życia. Prawda jest taka, że jajowar to kolejne urządzenie, które musi znaleźć miejsce w Waszej kuchni, a którego funkcje są dość mocno ograniczone. W jajowarze bowiem nie da się ugotować nic więcej poza jajkami. Jeśli zatem cenicie minimalizm i funkcjonalność urządzenie to może okazać się zbyteczne.

Zdecydowaną przewagą garnków do jajek jest ich wszechstronność,  Uniwersalne naczynia do gotowania sprawdzą się nie tylko do jajek. Dlatego nim zdecydujecie się na kolejne urządzenie do Waszej kuchni zastanówcie się, czy gra jest warta świeczki.

Niezależnie od tego, jakie garnki do gotowania jajek wybierzecie, pamiętajcie, że jajka warto wprowadzić do swojego tygodniowego menu. Wpływają one pozytywnie zarówno na wzrok, układ krążenia, pracę serca czy nasze kości. Najnowsza badania pokazują, że jajka są nośnikiem wielu witamin (D, A, B, K) jak i minerałów oraz substancji odżywczych, które wpływają na pracę całego organizmu.

Najpopularniejszą formą podania są jajka na miękko i na twardo, jednak przepisów jest znacznie więcej. Jajka w koszulce, po wiedeńsku czy sadzone to tylko te najpopularniejsze formy serwowania.