Lody z mleka czy ze śmietany? Wady i zalety

Lody z mleka czy ze śmietany? Każdemu lato kojarzy się z lodami, na patyku, w wafelku czy tymi ręcznie robionymi. Są one idealne na ochłodę w gorące i słoneczne dni, pysznie smakują, ale można nabawić się zapalenia gardła, jeśli zjemy ich za dużo. Najpyszniejszymi przysmakami są jednak te samodzielnie robione, dlatego jeśli ty też planujesz zrobić je w domu, koniecznie dowiedz się, czy lody z mleka  będą zdrowsze od tych ze śmietany, czy sorbetu!

lody z mleka czy ze śmietany

Warto zrobić lody w domu!

Oczywiście lody ze sklepu także mogą być bardzo smaczne, warto jednak podjąć wyzwanie i spróbować zrobić je samemu w domu, ponieważ nie jest to wcale trudne i pozwala na prawdziwe kulinarne eksperymenty.

Przygotowując lody w domu przede wszystkim masz wpływ na jakość składników, których użyjesz i smak, który wybierzesz. Robiąc lody z mleka czy śmietany warto postawić na najwyższej jakości produkty, ponieważ przełożą się one na znacznie lepszy efekt końcowy.

Jeśli samodzielnie przygotowujesz lody, masz pełną dowolność w kwestii wyboru ich smaku. Nie zawsze jesteśmy zadowoleni z ograniczonego asortymentu przydomowego sklepu, a tutaj będziesz mógł prawdziwie zaszaleć i jedynym ograniczeniem będzie Twoja własna wyobraźnia!

Domowe lody mogą być także znacznie zdrowsze niż te gotowe, ponieważ samodzielnie dawkujesz ilość cukru i innych składników, które niekoniecznie najlepiej działają na nasz organizm. Może być to szczególnie istotne w przypadku osób będących na różnego rodzaju dietach, ale ograniczenie chemicznych dodatków, dobrze wpłynie na zdrowie każdego z nas!

Poza tym, zabawy i eksperymenty w kuchni są idealnym pretekstem do wspólnego spędzenia czasu z rodziną, którego niestety często, z powodu przytłaczającej ilości obowiązków, nam brakuje. Dodatkowo jest to świetna okazja, żeby od najmłodszych lat uczyć dzieci wykonywania podstawowych kuchennych prac i tego, że mogą one dawać wiele radości i satysfakcji.

Domowe lody z mleka czy ze śmietany?

Lody z mleka i lody ze śmietany odrobinę się od siebie różnią, zarówno smakiem, konsystencją, jak i ilością składników odżywczych.

Lody mleczne wytwarzane na masową skalę najczęściej robione są z mleka w proszku, a w swoim składzie zawierają także jajka, cukier i odpowiednie wzmacniacze smaku. Z tego powodu zawierać mogą duże ilości kalorii, ale także niewielkie ilości wartościowej witaminy D, B i A oraz wapnia, magnezu czy fosforu, które potrzebne są do odpowiedniego funkcjonowania każdego organizmu. 

Oczywiście ilość wartości odżywczych zależy od ilości poszczególnych składników, a więc im więcej mleka w składzie lodów będzie, tym więcej dobrze przyswajalnego wapnia będą zawierać.

Lody z mleka, ze względu na to, że są lekkostrawne, mogą być spożywane bez obaw przez osoby w ciąży, borykające się z różnego rodzaju chorobami układu trawiennego, czy małe dzieci, co jest ich dużą zaletą. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać do nich wtedy zbyt wielu kalorycznych lub mocno przetworzonych dodatków, takich jak na przykład posypki.

lody z mleka czy ze śmietany

Lody z mleka czy ze śmietany — co z tą śmietanką?

Śmietanka bardzo często stanowi bazę lodów, dlatego, aby były one smaczne, wybierz tę dobrej jakości. Śmietanka taka musi mieć dużą zawartość tłuszczu, 30-36%, ale podczas zakupów pamiętaj, aby nie pomylić jej ze śmietaną, która także ma jego podobną zawartość. Śmietana jest jednak kwaśniejsza od śmietanki, a lody z niej zrobione nie wyjdą najpyszniejsze.

Lody ze śmietany występują w dwóch wersjach – z obecnymi w składzie żółtkami i bez nich. Lody francuskie, robione na bazie żółtek charakteryzują się gładszą i bardziej aksamitną konsystencją niż lody filadelfijskie. Te drugie są natomiast znacznie lżejsze w smaku, zawierają mniej kalorii i są prostsze do zrobienia w domu. Każdy sam wie, których smak bardziej przypadnie mu go gustu!

Lody z mleka, w porównaniu do lodów ze śmietany, są znaczne mniej kaloryczne i lżejsze, ponieważ mleko zawiera o wiele mniej tłuszczu, natomiast to śmietana jest gwarantem głębszego i lepszego smaku, dlatego nie zawsze warto z niej rezygnować.

Wybierasz lody z mleka czy ze śmietany? A może chcesz poznać jeszcze inne alternatywy?

Lody jogurtowe – idealne dla osób nietolerujących laktozy

Świetną opcją dla wszystkich tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać mleka, ze względu np. na nietolerancję laktozy, są lody jogurtowe. Aby je zrobić wystarczy zamienić śmietanę lub mleko na jogurt i gotowe!

Zawierają one wiele dobrych bakterii, które mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu i wzmacniają układ odpornościowy.

Podobnie jak do lodów z mleka, możemy dodawać do nich dowolne składniki, takie jak np. kawałki czekolady, owoce czy aromaty, aby nadać im taki smak, na jaki mamy ochotę. Pamiętaj jednak, że im więcej dodatków dodasz, tym bardziej ciężkostrawne i kaloryczne takie lody będą.

Jeśli nie masz czasu, aby samodzielnie przygotować lody na bazie jogurtu w domu, możesz wykorzystać sprawdzony trik, by zrobić je w niecałą minutę. W tym celu wystarczy, że kupisz swój ulubiony jogurt, wbijesz przez opakowanie patyczek i włożysz na kilka godzin do zamrażarki. Następnego dnia będziesz mógł cieszyć się swoją przekąską w zupełnie nowej, idealnej na gorące dni i odświeżającej postaci!

lody z mleka czy ze śmietany

Sorbety – czy mogą zastąpić owoce?

Sorbet lodowy to po prostu mrożony deser, którego podstawowym składnikiem są owoce. Dużą zaletą sorbetów jest ich mała kaloryczność, znacznie mniejsza niż w przypadku lodów z mleka czy ze śmietany. Nie zawierają one też żadnych mlecznych ani odzwierzęcych produktów, dlatego bez obaw mogą jeść je weganie i wegetarianie.

Sorbety najlepiej zrobić samodzielnie w domu, ponieważ mamy wtedy pewność, że w ich składzie będą tylko dobrej jakości i świeże owoce. Kiedy jednak zdecydujesz się na zakup tego rodzaju lodów w sklepie, warto zwrócić uwagę na skład, ponieważ bardzo często dodawane są do nich chemiczne dodatki, takie jak słodziki, wzmacniacze smaku czy zagęszczacze, które oprócz tego, że są niezdrowe, znacznie podnoszą ich kaloryczność.

Domowej roboty lody z mleka czy te na bazie śmietany, nie zawsze cenową będą korzystniejsze niż te gotowe, które możemy kupić w sklepie. Mimo to warto poświęcić odrobinę czasu, aby zrobić je samodzielnie w domu, ponieważ będą one z pewnością znacznie zdrowsze, a ich robienie może stanowić świetną wakacyjną rozrywkę dla Ciebie i Twojej rodziny!

Skoro wiesz już, czy lody z mleka czy ze śmietany, dowiedz się też, ile gotować jajka.