Jak gotować jajka? Są one nieodzownym elementem codziennej diety wielu osób. Serwowane w różnej formie mogą być zarówno smacznym dodatkiem, jak i daniem samym w sobie. Jednym z bardziej powszechnych sposobów na podanie jajek jest ich ugotowana forma. Dowiedzcie się jak gotować jajka krok po kroku i poznajcie sposoby na perfekcyjnie uzyskaną konsystencję.
Jak gotować jajka na twardo i na miękko?
Chyba każdy z nas chociaż raz w życiu udzielał odpowiedzi na to pytanie. Jajka na twardo i jajka na miękko to jeden z najbardziej popularnych sposobów na podanie tego produktu.
Jajka mogą być naprawdę cennym składnikiem codziennej diety. Są one źródłem wielu składników, które potrzebne są do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Przede wszystkim w jajkach obecne są witaminy: A, B, D, K, E oraz kwas foliowy. Są także źródłem żelaza, manganu czy miedzi. Zawierają także metionina oraz luteinę. Wpływają więc na funkcjonowanie wielu organów naszego ciała.
Przez wiele lat jaja miały złą opinię spowodowaną teoriami, że mogą one podwyższać cholesterol. Najnowsze badania jednak pokazują, że osoby zdrowe z powodzeniem mogą spożywać jedno jajko dziennie.
Jak gotować jajka – odpowiedni dobór produktu
Jajka są doskonałym dodatkiem do wielu posiłków. Ich ugotowanie nie stanowi większej trudności. Warto jednak wziąć pod uwagę kilka czynników, które pomogą Wam ugotować jajko dokładnie o takiej konsystencji, jakiej oczekujecie. Zacznijmy od początku, czyli doboru jajek. Dostępne na sklepowych pułkach jajka mają swoje oznaczenia, czyli tzw. klasy, które zdradzają ich pochodzenie, rozmiar oraz sposób karmienia kur, od których pochodzą. Jak to rozszyfrować? Pierwsza cyfra oznacza w kodzie oznacza system chowu kur, od jakich pochodzą jajka, i tak:
- 0 – to tzw. jajka zerówki, które pochodzą od kur utrzymywanych w chowie ekologicznym. Oznacza to, że są to jaja od zwierząt, które mają dostęp do świeżego powietrza oraz otrzymują naturalny pokarm (bez antybiotyków). Jajka te zazwyczaj mają wyższą cenę od pozostałych;
- 1 – to jaja kur z wolnego wybiegu. W przypadku tych jaj chów kur, od jakich pochodzą, nie jest, aż tak ściśle kontrolowany. Owszem, kury mają częściowy dostęp do wolnego wybiegu oraz karmione są naturalnymi paszami;
- 2 – to oznaczenie mówi, że kury pochodziły z chowu ściółkowego, czyli choć żyją w zamknięciu mogą swobodnie przemieszczać się wokół kurnika. Niestety te kury mogą już być karmione paszami uzupełnionymi w dodatki, które mogą powodować przyspieszenie przyrostu ich masy (uwaga: chemia!);
- 3 – jajka te uznane są za te najniższej jakości. Pochodzą od kur klatkowych, które hodowane są wyłącznie dla pozyskania jaj i karmione mocno przetworzonymi paszami mającymi na celu zapewnienie tzw. niesienia. Jajka te są oczywiście najtańsze i najmniej zdrowe.
Następnie pojawia się oznaczenie kraju pochodzenia, a pozostałe cyfry to już konkretna informacja, która prowadzi nas bezpośrednio do producenta.
Oprócz kodu na jajkach istotne informacje znajdują się także na opakowaniu. Mowa o rozmiarze jajek. Jajko jajku bowiem nierówne. Jajka mogą być mniejsze i większe, a klasyfikuje się je następująco:
- „S” – jajka małe, poniżej 53 g
- „M” – jajka średnie, 53 g-63 g
- „L” – jajka duże, 63 g-73 g
- „XL” – jajka bardzo duże, powyżej 73 g
Gotujcie wyłącznie świeże jajka
Pamiętajcie, że oprócz samego doboru chowu kur czy też wielkości jajka istotna jest też jego świeżość. Stare jajka są nie tylko niesmaczne, ale mogą być również niezdrowe i doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Dlatego, zanim ugotujecie jajka, sprawdźcie ich stan świeżości.
Najprościej jest wsadzić jajka do wody. Jeśli któreś z nich wypłynie na powierzchnie oznacza to, że jest stare. Innym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest delikatnie potrząśnięcie jajkiem. Świeże, surowe jajko nie powinno się wewnątrz przemieszczać. Jeśli wydaje charakterystyczny dźwięk „chlapania” może oznaczać to, że straciło już swoją świeżość i po jego ugotowaniu będziecie zmuszeni je wyrzucić.
Jak gotować jajka krok po kroku
Gotowanie jajka wcale nie jest trudne. Na początek musicie wybrać jakiej konsystencji oczekujecie. To właśnie ona ma wpływ na czas gotowania jajka. W przypadku jaj na miękko jest to nieco krótszy czas niż jaj na twardo. Gdy już postanowicie, wybierzcie odpowiednie naczynie. Jajka w czasie gotowania powinny móc w miarę swobodnie leżeć na dnie garnka. Warto więc dobrać wielkość naczynia do ilości jajek oraz ich wielkości. Gotowi?
Jak gotować jajko na miękko?
Jeśli chcecie ugotować jajko na miękko należy zagotować wodę (może być z dodatkiem soli) w naczyniu dobranym do ilości i rozmiaru jajek. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie umieścić w nim jajka, z uważnością, aby skorupka nie popękała. Jajka gotujcie według następującego wzoru:
- jajka „S” – 3,5 minuty
- jajka „M” – 4,5 minuty
- jajka „L” – 5,5 minuty
- jajka „XL” – 6 minut
Po upływie czasu jajka należy umieścić pod zimną wodą, aby zatrzymać proces dalszego gotowania. Tak ugotowane jajka na miękko mogą być wspaniałym dodatkiem do śniadania lub lunchu.
Jak gotować jajko na twardo?
Gotowanie jajek na twardo zajmie trochę więcej czasu. Umieśćcie jajka w naczyniu z zimną wodą i dodajcie do niej odrobinę soli. Następnie zacznijcie podgrzewać, tak, aby woda zaczęła się gotować. To jest moment kiedy należy zacząć obliczanie czasu:
- jajka „S” – 8 minut
- jajka „M” – 9 minut
- jajka „L” – 10 minut
- jajka „XL” – 10,5 minuty
Na koniec gotowania jajka umieścicie w zlewie i zacznijcie odlewać gorącą wodę, jednocześnie dolewając wodę zimną. Ma to na celu zatrzymanie dalszego gotowania jajek przy jednoczesnym braku „szoku termicznego”, który mógłby uszkodzić ich skorupkę. Pozostawcie jajka w chłodnej wodzie na jakiś czas, a następnie przystąpcie do ich obierania. Warto zrobić do bezpośrednio po gotowaniu, bo jajka odstawione po ugotowaniu na dłuższy czas mogą nie chcieć dobrze współpracować, ich skorupka bowiem będzie znacznie bardziej oporna do obierania.
Gotowanie jajek – na co uważać
Warto pamiętać, aby nie gotować jajek zbyt długo. Niezależnie od wielkości jajka, które gotują się ponad 12 minut mogą być suche i zbyt twarde, a także mało estetyczne. Wokół przegotowanego żółtka tworzy się bowiem niebiesko-zielona powłoka, która barwi również białko i daje mało efektowny rezultat. Dlatego gotując jajka warto stosować się do zalecanego czasu gotowania.
Jesteś na diecie wegańskiej i nie jesz jajek? Sprawdź, jak przygotować tofu!